Drie ‘Wijzen uit Oosten’ brengen kerstboodschap in de Grote Kerk
Oprichter Jos de Blok van Buurtzorg, burgemeester van Hengelo Sander Schelberg en Tubantia journalist Mandy de Jong zijn dit jaar de drie sprekers in de Grote Kerk aan de Oude Markt in Enschede. Daarnaast zal André Manuel de eerste lezing houden.
Zondag 17 december (14.00 uur) laten zij vanaf de kansel hun licht schijnen over het thema geloof, hoop en liefde in het programma ‘Wat preken we met kerst?’. De voor Pop Secret geselecteerde band Lovers & Lions zal hen samen met drie strijkers van het Orkest van het Oosten muzikaal begeleiden. De presentatie is in handen van Evelien Harberink.
‘Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen’. Deze uitspraak van Jos de Blok (57) is typerend voor de afwijkende aanpak van deze Twentse zorgondernemer. Begonnen als wijkverpleegkundige bij organisaties als Sensire en Carint, begon De Blok tien jaar geleden een eigen onderneming: Buurtzorg. ‘Minder regels en meer patient’, is het uitgangspunt.
Drs. Sander Schelberg (52) is sinds vijf jaar burgemeester van Hengelo. Hij spant zich momenteel in om het met sluiting bedreigde bedrijf Siemens en de werkgelegeheid voor honderden mensen in zijn stad te behouden. VVD’er Schelberg is Ridder in de Orde van het Heilige Graf van Jerusalem, een rk-ridderorde die het katholieke geloof wil verspreiden en caritatief werk propageert.
Journalist Mandy de Jong (28) werkt als verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia. Zij vertelt in de Grote Kerk het bijzondere levensverhaal van de Twentse missionaris Jan Finkers. De uit Geesteren afkomstige Finkers- familie van cabaretier Herman Finkers – overleed in april van dit jaar op 91-jarige leeftijd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Hij leefde als ‘Hermano Juan’ 45 jaar tussen de indianen in het Amazonegebied.
Als missionaris was Finkers er niet op uit om zieltjes te winnen. Hij spande zich bovenmatig in om de Yanomani-indianen te helpen ontwikkelen. Hij werd een met de in afzondering levende bewoners in de Amazone. Als blijk van liefde werd de as van de missionaris vermengd met bananen en opgegeten door de indianen van zijn stam. Een ritueel eerbetoon aan de geliefde blanke man. Jan Finkers ging op in de indianen, zoals hij dat zelf had gewenst.
De Jong heeft in de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar het wonderlijke verhaal van Hermano Juan. Ze sprak met familieleden en bekenden van Finkers in binnen- en buitenland, bestudeerde documentaires, las boeken en kreeg inzage in de briefwisselingen. Tubantia publiceert in de kerstbijlage van dit jaar een profiel van de Twentse missionaris en zijn eigen Tien Geboden.
Incl koffie/thee en natuurlijk zijn er genoeg kerststollen.