Vier dagen indie-classical op het scherpst van de snede met top-acts en ongehoorde samenwerkingen

4 maart | 16:00 uur

'Building an orchestra' is dit jaar het thema van het naar Enschede teruggekeerde Cross-linx Festival. Beleef Hooverphonic in volle orkestrale glorie met het Residentie Orkest! Polica en This is the Kit met het 12-koppige Stargaze Ensemble. Neo-klassieke  pianist Joep Beving werkt voor het eerst samen met cellist extraordinaire Maarten Vos in een speciale set met cello, piano, elektronica en serene vocalen. Nieuw toegevoegde acts zijn Intergalactic lovers, Cappellla Amsterdam en het strijkkwartet Wooden Elephant. Cross-linx vindt plaats van 1 t/m 4 maart in achtereenvolgens Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en tot slot Enschede.

Uit de comfort zone
‘We zoeken altijd bijzondere samenwerkingsverbanden’, aldus festivaldirecteur Frank Veenstra: ‘En daar past de samenwerking van Joep Beving en Maarten Vos heel goed bij. Ze stappen allebei uit hun comfort zone, en dat geldt eigenlijk ook voor Poliça en This is the Kit, die met Stargaze gaan optreden.’ Hooverphonic verschijnt op het podium met het Haagse Residentie Orkest, en zal bijzondere orkestrale bewerkingen van hun grootste hits ten gehore brengen. "Hooverphonic was niet goed. Hooverphonic was niet heel goed. Hooverphonic was fantastisch. Wie twijfelt om (naar een volgend concert) te gaan, mag daar nu mee ophouden. Ga, of u krijgt er spijt van.” – Gazet Van Antwerpen Ancienne Belgique 20 april 2017.

Poliça en Stargaze brengen in februari 2018 het album Music For The Long Emergency uit - ‘An intense exploration of post-US election despair’, aldus DIYmag, en Cross-linx heeft de Europese live-primeur. Ook de Britse singer-songwriter Kate Sables alias This is the Kit werkt samen met Stargaze op Cross-linx.

Check hier de video impressie van de line up

Cross-linx: samenwerking tussen pop en klassiek                                              

De zangers van Cappella Amsterdam leveren een bijdrage aan het optreden van pianist Joep Beving en cellist Maarten Vos: een unieke samenwerking van musici uit de popsector en uit de klassieke wereld. ‘Dat is precies waar Cross-linx voor staat’, vindt festivaldirecteur Frank Veenstra: ‘Joep Beving heeft de afgelopen jaren naam gemaakt, maar hij doet op Cross-linx iets dat zijn werk een extra dimensie geeft.’

Dat geldt ook voor Wooden Elephant, vijf strijkers onder leiding van altviolist Ian Anderson, die Björk’s klassieke Homogenic-album spelen. Veenstra: ‘Je hoort ineens allemaal nieuwe lagen in die muziek. En het is ook tekenend voor hoe sterk en tijdloos Homogenic is, en dat het als een iconisch werk wordt opgepakt en erkend in de klassieke wereld.’

Intergalactic Lovers geldt als een van de grote beloftes van de Belgische pop en nam haar laatste album op met producers Gil Norton (Pixies, Foo Fighters), en schittert momenteel met de fantastische single Between the Lines.                   

Time Table voor 4 maart

Bekijk hier de lineup/time table voor Cross-linx op 4 maart

CROSS-LINX APP OP TIMESQUARE!

De app van Cross-linx 2018 is nu beschikbaar! Met alle blokkenschema’s van alle vier de steden! Download hem hier.

Artiesten tijdens Cross-Linx festival

Hooverphonic & Residentie Orkest

Hooverphonic staat al ruim 20 jaar aan de top van de muziekscene. De band die ten tijde van hun debuutplaat in 1995 op geheel eigen wijze trip-hop en ambient wist te combineren, is niet voor niets tot op de dag van vandaag relevant gebleven. Hun symfonische, dromerige en uitgesponnen, bijna meditatieve sound van hits als ‘2 Wicky’ en ‘Mad About You’ leent zich bij uitstek voor een orkestrale uitvoering. En waar anders dan op Cross-linx? In combinatie met het Residentie Orkest onder leiding van Clark Rundell zullen ze hun hits in volle orkestrale glorie brengen.

https://youtu.be/xVKGXgHDMvQ

"Hooverphonic was niet goed. Hooverphonic was niet heel goed. Hooverphonic was fantastisch. Wie twijfelt om (naar een volgend concert) te gaan, mag daar nu mee ophouden. Ga, of u krijgt er spijt van.” – Gazet Van Antwerpen Ancienne Belgique 20 april 2017''

Joep Beving & Maarten Vos - Cappella Amsterdam

Pianist Joep Beving is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grote sterren van de neo-klassieke muziek. Zijn eerste album ‘Solipsism’ is een van de meest gestreamde klassieke albums op Spotify en leverde hem een platencontract op bij het vermaarde label Deutsche Grammophon. De  filmische pianomuziek werkt vaak hypnotiserend repetitief, en dat is waar Beving en cellist Maarten Vos elkaar vonden. Maarten Vos staat bekend om zijn stemmingsvolle cello-spel, waarmee hij elektronische en klassieke klanken met elkaar verbindt. Voor Cross-linx werken zij voor het eerst samen: als duo en ook met nieuw geschreven muziek. Ze treden op met vocaal gezelschap Cappella Amsterdam.  

https://youtu.be/dW9QUbCfL28

 

Poliça & Stargaze

Het Amerikaanse electro-kwintet Poliça ontstond in 2011 uit een samenwerking tussen producer Ryan Olson en zangeres Channy Leaneagh. Het tweetal ontmoette elkaar in het collectief Gayngs, waar overigens ook Justin Vernon (Bon Iver) onderdeel van uitmaakte. Drie albums werden lovend ontvangen dankzij de vernieuwende sound en manier van instrumentgebruik (met bijvoorbeeld twee drummers!). Samen met het indie-classical ensemble Stargaze schreven ze ‘Music For The Long Emergency’, dat in februari als debuutalbum uitkomt en integraal wordt uitgevoerd op Cross-linx. Het Berlijns/Amsterdamse collectief Stargaze opereert op het snijvlak van hedendaagse klassieke muziek, avant-pop en elektronica. De set op Cross-linx opent met een geheel eigen versie van Steve Reich’s ‘Music For Pieces Of Wood’ en nieuw werk van de Amerikaanse componist Daniel Wohl: fasten your seatbelts voor een unieke electro-akoestische trip!

https://youtu.be/FWpLk478dqc

Intergalactic lovers

Werelddominantie, dat is waar Intergalactic Lovers op mikt met hun derde album ‘Exhale’ volgens zangeres Lara Chedraoui. De sound die sterk leunt op de prachtige stem van Chedraoui vindt ergens het midden tussen Feist en PJ Harvey, maar krijgt dankzij de nieuwste plaat vooral een eigen plekje op het spectrum. Met producer Gil Norton, die eerder werkte met bijvoorbeeld Pixies en Foo Fighters, aan de knoppen heeft de band de stap omhoog echt gezet. Geen poespas, geen overbodige geluiden of structuren, de band groeit op basis van hun eigen sterkte. Van powersongs als ‘Between The Lines’ tot het subtiele ‘River’, werelddominantie ligt binnen handbereik.

Clip: zie http://www.cross-linx.nl/staff/intergalactic-lovers/   

This is the Kit & Stargaze

De Britse Kate Stables alias This Is the Kit maakte met ‘Moonshine Freeze’ een van de mooiste folkalbums van 2017. Haar kraakheldere stem en voornamelijk door banjo aangedreven sound is betoverend mooi en kreeg alom lovende recensies. Vorig jaar sloeg This Is the Kit al eens de handen ineen met Stargaze, een van de meest avontuurlijke ensembles van dit moment. Het Berlijns/Amsterdamse collectief Stargaze opereert op het snijvlak van hedendaagse klassieke muziek, avant-pop en elektronica. De ontstane productie werd echter maar twee keer live gespeeld. Voor Cross-linx herneemt dit gezelschap gelukkig nog voor één keer de samenwerking. Nog meer overtuiging nodig? The National en Sharon van Etten zijn groot fan, dat zegt wat ons betreft genoeg.

https://youtu.be/a0j22lecULw

 

Daniel Brandt & The Eternal Something

Daniel Brandt, medeoprichter en percussionist van het elektro-akoestische ensemble Brandt, Brauer, Frick lanceerde begin dit jaar zijn eerste soloalbum. Het ambitieuze en oorspronkelijke idee om een plaat met enkel bekkens te produceren liet hij uiteindelijk varen. The Eternal Something groeide uit tot een volwaardig en bezwerend ambient album met drums, keys, gitaar en trombone. Het altijd kritische Pitchfork beloonde zijn werk met 7.6, en prees Brandt vanwege zijn talent om dance en klassieke muziek aan elkaar te verbinden.

https://youtu.be/ZCOIMVwAjfI


Wooden Elephant

Wooden Elephant speelt geen nummers. Wooden Elephant speelt albums. In een tijd waarin Spotify en YouTube hoogtij vieren, verliezen volgens dit internationale ensemble te veel mensen de kunst van het hele album uit het oog. Op Cross-linx vertaalt Wooden Elephant het klassieke Björk album Homogenic in een eigen bewerking voor strijkkwintet en extra ‘instrumentarium’ als wijnglazen, stemvorken en aluminiumfolie. De nummers werden door altviolist Ian Anderson tot één body of work gesmeed: een hallucinerende trip die diepere lagen in Bjork’s muziek blootlegt en de muziek naar een nog hoger niveau tilt.

Video van Wooden Elephant: https://youtu.be/vZyWXKW0VkQ

Wouter Dewit (solo)

Met de sfeervolle en minimalistische pianoklanken van Wouter Dewit waan je je in de soundtrack van een film die je eigen leven zou kunnen beschrijven. Rijd naar huis met Still op je speakers en alles wat je voorbij ziet komen wordt mooier, spannender en specialer. Ondersteund door verheffende strijk instrumenten dringt het geluid van de piano rechtstreeks je ziel binnen. Het valt moeilijk voor te stellen dat het album gemaakt is door een docent die af en toe zijn jonge gezinsleven wist te parkeren en zich aan de piano kon verliezen. Op Cross-linx zal Wouter Dewit zijn album solo spelen. Niet te missen voor liefhebbers van Ólafur Arnalds en Nils Frahm.

https://www.youtube.com/watch?v=9YvJswA7RfY

Neo-Fanfare 9x13

Een fanfare op Cross-linx? Ja! Een fanfare op Cross-linx! Van oudsher al het middel om muziek naar het volk te brengen en publiek te verbinden met nieuwe klanken, dat hoort natuurlijk op Cross-linx thuis. En zeker de nieuwerwetse sound van neo-fanfare 9×13. ’s Middags kun je ze al tegenkomen buiten in de binnenstad en ’s middags openen ze het festival met hun succesvoorstelling ‘Morendo’. Met tuba, trombones, hoorn, trompet, saxen, fluit en percussie brengt 9×13 hedendaagse muziek naar een breed publiek. Het lijkt wel op een fanfare, maar het is het tegelijkertijd ook weer niet. Nieuwe muziek dus, maar die wel gewoon lekker mag klinken.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=gheCYb2U7JA

Temko Extended

Ensemble TEMKO is als ensemble in residence verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en die verbinding wordt nu ook op het podium getoond met TEMKO Extended. Het trio, met naast Gaudeamus Award-winnaar Aart Strootman ook Fred Jacobsson en Ramon Lormans binnen de gelederen, wordt voor Cross-linx uitgebreid met de meest getalenteerde musici van het conservatorium op cello, klarinet en fluit. In deze extended samenstelling brengt het gezelschap een ode aan de Pioneers of Art Pop. Denk aan Lou Reed, Brian Eno en David Bowie. De arrangementen zijn van de hand van Britse componist Luke Deane en… hoe kan het anders, Aart Strootman. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=rYQasBxw7-s

VONK: songs for Vonk

De combinatie van sopraan, klarinetten, saxofoons en slagwerk is een ongewone. Tel daarbij op het artistieke geweten van componiste Nicoline Soeter, en je hebt VONK! In Songs for VONK nodigt bedenker en co-creator Nicoline Soeter componisten en songwriters uit om samen rond het thema ‘evolutie’ een nieuw programma te schrijven. VONK bouwt tijdens Cross-linx aan een unieke liedcyclus met twee jonge honden die hun inspiratie vinden bij de Amerikaanse indie-classical generatie: de Nederlandse Brechtje van Dijk (o.a. Jerboah) en de Amerikaanse Molly Joyce. Voor liefhebbers van de kwetsbare kant van My Brightest Diamond, Feist of St. Vincent.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=FV2jrEowfNQ

Yenga (acoustic duo)

Onze Enschedese trots op Cross-linx! ‘Analogue trip-rock/nu-jazz from the Netherlands, Germany and Spain’. Tenminste, zo omschrijft Yenga het zelf. Inspiratiebronnen Björk, Floating Points en Cinematic Orchestra worden ook nog genoemd en de rest is zelf te ontdekken. Feit is dat het een geheel nieuwe sound is die een nieuwe blik werpt op de mogelijkheden van een popband. Speciaal voor Cross-linx treedt het gezelschap aan als duo: aangevoerd door het betoverende stemgeluid van zangeres Stella Polaris die zichzelf begeleidt op vibrafoon.

https://www.youtube.com/watch?v=C7ouaN1IFEE 

Daniel Wohl

De geboren en getogen Parijse, maar inmiddels in Los Angeles woonachtige componist Daniel Wohl wordt gelauwerd als een van de grootste componisten van zijn generatie. Zijn kunst om  klassieke muziek te combineren met elektronische instrumenten leverde hem al loftuitingen op van toonaangevende muziekstations als NPR Music. Wohl schrijft muziek voor de combinatie van Polica & Stargaze en zal daarnaast ook in intieme sfeer te horen zijn met leden van Stargaze tijdens het Music Mining programma.

https://youtu.be/A7fo0Tm3Zo8


Alistair Sung

De uit Sydney afkomstige cellist Alistair Sung is ook een van de leden van het ensemble Stargaze. Voor zijn solowerk laat hij zich inspireren door de verhouding tussen mens en machine: over de steeds groter wordende rol van technologie in onze samenleving. Het gemak van technologie, maar ook onze afhankelijkheid ervan is onderwerp van zijn set: de tweestrijd hoorbaar makend door het klassieke cello geluid te combineren met een elektronische versie van zichzelf. Sung speelt muziek van o.a. Son Lux, Daniel Wohl en Michael Gordon.

https://youtu.be/-R1ddvCFf90


DJ's Goodcooper/Badcooper

In de festivalfoyer zorgen GOODCOOPER|BADCOOPER als onze resident DJ’s voor de muzikale invulling. GC|BC draait vooral muziek van de afgelopen jaren. Een spannende mix van garagerock, indie, electronica, krautrock, triphop dance en wereldmuziek, maar alles met een twist. Eigenwijze muziek, waarvan je het merendeel nog nooit gehoord hebt. En alles met een vette groove, en strictly from vinyl.  Geheel in de stijl van Cross-linx draait GC|BC vandaag “avontuurlijke muziek met een vleugje punk”, aldus de heren Arris Roordink en Thijmen.

Vorige edities Cross-linx: reacties

De vorige editie van Cross-linx in maart 2017 kende optredens van o.a. Efterklang, Ane Brun, Hauschka en My Brightest Diamond. Op eerdere edities waren o.a. Neil Finn, Mark Lanegan, Squarepusher, Glenn Kotche, Jose Gonzalez, Andrew Bird, The National, The Notwist en Son Lux belangrijke smaakmakers. ‘The perfect opportunity to get contact with forms of music you normally would not listen to’, aldus het Duitse blog Nothing But Hope And Passion. Het Britse Art Rocker schreef over Cross-linx 2016: ‘Cutting edge event for those who have a desire to look further than the plain hip bands.’ En de Amerikaanse website Pitchfork nam Cross-linx op in het lijstje ‘festivals to watch’.


Fotoverslag van Cross-linx 2015: https://www.flickr.com/photos/131307873@N06/sets/ en 2016: https://www.facebook.com/crosslinxNL/photos

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg