Tips & Tricks

Tips & TricksVoor ouders, verzorgers en kinderen

Gouden tips en informatie

Met (klein)kinderen naar theater of concertzaal gaan is de leukste manier om ze iets te laten opsteken over het leven. Maar hoe pak je het aan? De do’s en don’ts van Laura Slakhorst, medewerker educatie van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Tips en info

Kies volgens het leeftijdsadvies

Het biedt de beste kans op een mooie ervaring. Programmeurs en makers kennen de doelgroep en  weten door hun ervaring wat voor welke leeftijd geschikt is. Denk niet te snel dat iets voor jouw kroost te kinderachtig is.

Begin met iets wat ze (her)kennen

Zijn je kinderen dol op Bumba, Brandweerman Sam of een andere tv-held? In het theater zijn ze nog echter. Ook van bekende kinderboeken worden theaterversies gemaakt. Zeker een eerste keer kan het een veilige keuze zijn. Of kies in elk geval een onderwerp dat aansluit bij de belevingswereld van je kind.

Ga op avontuur

Verras je kind en jezelf. Het in Enschede gevestigde Theater Sonnevanck bijvoorbeeld maakt prikkelende voorstellingen voor elke leeftijdsgroep. En zo zijn er veel meer gezelschappen die hun jonge publiek uiterst serieus nemen. Tip: kijk eens in ons jeugdaanbod bij De Kleine Willem.

Zwijg zolang het kan….

‘Snap je het wel?’ Met die vraag doe je meer kwaad dan goed. Je haalt je kind uit zijn concentratie. Het is ook niet nodig: kinderen hoeven niet per se hapklare kost. En anders vragen ze wel om uitleg. Vind je zelf de muziek niet mooi, of de acteurs matig? Hou het nog even voor je en heb het na de voorstelling samen over wat je hebt gezien. Zo leren ze ook dat elke mening goed is. Maar oefen vooral geen druk uit. Soms komen ze pas de volgende dag met de meest wonderlijke reacties.

of kom juist in gesprek

Het mooie van theater is dat er geen taboes zijn. Het mag overal over gaan. Een voorstelling kan zo ook een ingang bieden voor een gesprek. Zeker bij pubers. Vorig seizoen hadden we de toneelvoorstelling In mijn hoofd ben ik een dun meisje. Een van de jongens in de zaal zei na afloop: ”Ik heb nog nooit zoveel over meisjes geleerd als in het afgelopen uur!"

Wat nou als...

Mijn kind tijdens de voorstelling naar buiten wil?
Tijdens jeugdvoorstellingen zitten er uiteraard veel kinderen in de zaal. Het wil natuurlijk wel eens voorkomen dat een kind het niet meer kan volhouden. In dat geval kunt u de zaal rustig verlaten om naar huis te gaan. Wellicht wil het zelfs zo zijn dat uw kind in de foyer beslist om weer terug te willen, vervolgens kunt u (rustig) de zaal weer inkomen om de voorstelling te vervolgen.

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
U bent nog niet ingelogd

Om een voorstelling aan uw wensenlijst toe te voegen moet u eerst ingelogd zijn.

Ja, ik wil inloggen
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
De voorstelling is verwijderd uit uw wensenlijst
Fout bij bijwerken van uw wensenlijst