Kamerich & Budwilowitz

De Grote Waarom Show (4+)

TG Winterberg
zo 22 mei 2022 14:30
zo 22 mei 2022
14:30
  • zo 22 mei 2022
    14:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Een vrolijke ode aan de nieuwsgierigheid

Waarom zitten niet alle antwoorden al in ons hoofd? Waarom willen we dit eigenlijk weten? Waarom zijn we wie we zijn? Waarom zien we eruit zoals jij ons ziet? Waarom leef ik op de aarde? Waarom...?

Het is de vraag der vragen. De vraag die je altijd kunt blijven stellen. Want in elk antwoord huist gelijk weer de volgende vraag. Zo kun je oneindig lang doorgaan. In De Grote Waarom Show gaat Tg. Winterberg op zoek naar antwoorden op alle waaroms. Althans, die in 50 minuten gesteld kunnen worden. Waarom 50 minuten? Zolang duurt de show. Waarom een ‘show’? Omdat dat zo lekker klinkt.

Op eigenwijze wijze nemen de spelers en de poppen, de grootste waarom-stellers en hun ouders mee op reis naar het koninkrijk der vraagtekens. Ze stellen vragen over de mens, het lijf en de moleculen waaruit alles bestaat, naar de wereld, de planeet, het in universum waarin wij leven.

De Grote Waarom Show is een heerlijk pseudowetenschappelijke ode aan de nieuwsgierigheid. Want als je alles denkt te weten, dan heb je nog niet genoeg vragen gesteld.

Tg. Winterberg maakt energiek, inventief en poëtisch theater met poppen, objecten, installaties en acteurs. De makers combineren herkenbare thema’s met humor, krachtige beelden en een ongebreidelde fantasie. De Grote Waarom Show is een vrolijke beeldende voorstelling voor iedere nieuwsgierigaard vanaf 4 jaar die vindt dat ‘daarom’ geen reden is.

Marlyn Coetsier en Mark Haayema die in De Grote Waarom Show spelen, zijn als ze niet in het theater zijn, de poppenspelers in het populaire televisieprogramma De Boterhamshow (NPO Zappelin) en Woezel en Pip – allemaal vriendjes (KRO-NCRV).  Daarnaast waren ze te zien als acteur en poppenspelers in het Klokhuis (NTR). Samen maakten zij  eerder met Tg. Winterberg het succesvolle Sterrenwachter (2+), Meneertje Meer (3+) en In de Kelder staat een huis (3+).

"Uitbundige kennisquiz met meer vragen dan antwoorden."

De Theaterkrant

Credits

Concept & idee Tg. Winterberg
Eindregie Joep Onderdelinden
Tekst & spel Mark Haayema Poppen & spel Marlyn Coetsier
Decor & kostuum Marlies Schot  
Muziek & sound Joeri de Graaf & Nineyards Audio
Techniek Joram van Vliet
Lichtontwerp Maarten Verheggen  
Video Miranda Koning Animaties Nick Driessen
Choreografie Marianne d’Fonseca
Flyerbeeld Job van Gelder
Productie Peter Poel
Zakelijk leiding Vera van Baal
Educatie HEMlab jeugdlab
Verkoop & boekingen STIP theaterproducties 
Scenefoto's ©Kamerich & Budwilowitz/EYES2 

De pers over Tg. Winterberg 

Met haar innemende spel reguleert ze moeiteloos de aandacht van het publiek. Ontroering en een glimlach volgen elkaar naadloos op, ondersteund door de muziek en de licht poëtische tekst. […] Theater over theater, het werkt zelfs voor de allerkleinsten. Theaterkrant 2018 over In de Kelder staat een huis.

Lachsalvo’s van jong (..) Het is razend knap hoe Tg. Winterberg met Meneertje Meer perfect aansluit op de belevingswereld van de allerkleinsten in het publiek. Meneertje is reden om naar het theater te gaan. Nee: naartoe te racen! Theaterkrant 2018 over Meneertje Meer 

De grote inventiviteit van de poppen en de kleine en grote trucjes waarmee Coetsier de kinderen meeneemt in een laagdrempelige wereld vol verwondering en vrolijkheid doen de rest. De Theaterkrant 2016 Over Sterrenwachter

Na deze voorstelling is schilderstape nooit meer gewoon schilderstape. Weergaloos wat Marlyn Coetsier en Marlies Schot daarmee hebben gedaan. Met haar energieke spel, handigheid en mimiek weet Marlyn de kelder en zijn bewoners overtuigend tot leven te brengen. De voorstelling is een ode aan de fantasie.' De Krekel jury 2019 over Marlyn Coetsier en Marlies Schot.  

Meneertje Meer is een verbluffend beeldende voorstelling die virtuoos speelt met diepte en perspectief. Mark Haayema schreef de tekst en hij bedient samen met Marlyn Coetsier op onnavolgbare wijze de poppen. Het poppenspel is energiek, vol vaart, humor en knappe (komische) timing. […] Meneertje Meer is een razend knappe voorstelling voor 3+ waarin de allerkleinsten maar ook iets oudere kinderen hun eigen gedrag subtiel gespiegeld zien. Om over ons volwassenen maar helemaal te zwijgen. De Krekel jury 2018 over de voorstelling Meneertje Meer.