Dat kun je wel zien dat is hij

Herman van Veen
za 11 jun 2022 20:00
za 11 jun 2022
20:00
  • za 11 jun 2022
    20:00
    Vanaf €27,50
    Wilminktheater, Enschede
    PAY. Zaal

Herman van Veen
76 ‘Dat kun je wel zien dat is hij’

Het zou een feestjaar worden, een vrolijk weerzien.
We zouden, ik ben net zo oud als de gewapende vrede, met u mijn vijfenzeventigste verjaardag vieren en vrij naar Chawwa Wijnberg zingen:

Violen, anjelieren en een tas vol prei wat hebben we te vieren

violen, anjelieren

en een tas vol prei.

Toen kwam dat wereldwijde virus en weken we uit naar huis en wuifden we naar kinderen voor ramen. Gingen we beetje voor beetje en toen toch maar weer niet weer wel naar buiten. Zingen, spelen voor een handvol durvers in de zalen en de zaaltjes. Tot ook dat niet meer mocht.

Nu het weer wel met mate mag, komen wij alsnog naar u toe, om het vieren in te halen.

Samen met Kees Dijkstra en Edith Leerkes.

We gaan elkaar toch zien.

Kijk ernaar uit,

Herman van Veen

Over Herman van Veen:

Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond.

In de pers: 

Onvermoeibaar en onverslijtbaar. Ga het vooral aanschouwen. - Algemeen Dagblad ★★★★
 
Herman van Veen gezien. Wil alleen maar zeggen: ga daar heen. Het is prachtig. - Andermans Veren

“Entertainment van grote klasse. (…) Hiervoor past slechts een diepe buiging.” – Trouw ★★★★

"Het bijna betoverde publiek in Carré wilde meer, en meer van Herman van Veen." - Volkskrant ★★★★★

“Met die luchtige diepgang die hem zo eigen is. Een kroniek van een reiziger in voorstellingen." - Parool

 

Artikel in de Volkskrant: Herman van Veen

Het bijna betoverde publiek in Carré wilde meer, en meer van Herman van Veen ★★★★★

Zijn drie muzikanten, Jannemien Cnossen, Edith Leerkes en Kees Dijkstra, waren zowel solo als in hun samenspel virtuoos.

Herman van Veen Beeld: Maarten Ederveen

Herman van Veen pakt zijn viool en blaast het stof eraf. Na ruim anderhalf jaar werkeloos in een hoek te hebben gelegen kan er weer muziek worden gemaakt. Het is het begin van Herman van Veen – 76 ‘dat kun je wel zien dat is hij’ ,de nieuwe voorstelling van Van Veen die momenteel in het Amsterdamse theater Carré is te zien. Een show met oud en nieuw materiaal, terug- en vooruitblikken. Waar Van Veen normaal gesproken niet op de tijd let – soms duurden zijn shows tot middernacht – is deze nieuwe productie strak ingekaderd: anderhalf uur zonder pauze. Dat levert een fiks tempo op, een afwisseling van veel muziek, korte bespiegelingen (jeugdherinneringen, licht absurdistische miniatuurtjes, subtiele grapjes) en af een toe een knallend theatraal effect.

Van Veen danst en zingt, speelt viool, piano en mondharmonica. Maar hij gunt ook alle eer aan zijn drie muzikanten: Jannemien Cnossen, Edith Leerkes en Kees Dijkstra. Zowel solo als in hun samenspel zijn ze virtuoos. Nieuwe liedjes en bekende successen zijn als een rijgdraad door de show geweven. Prachtig is Vormen van gekte naar een tekst van Judith Herzberg en het lied Mazzel. Maar ook Suzanne, Opzij en Anne komen langs, allemaal net even anders gearrangeerd en gezongen. Het is alsof niet alleen de viool, maar ook de oude langspeelplaten zijn afgestoft.

De voorstellingen van Herman van Veen zijn al jarenlang niet vernieuwend, maar nooit ouderwets geweest. Bij een van de toegiften – het bijna betoverde publiek in Carré wilde meer, en meer – viel ineens een traan op het rode pluche. Dat gebeurde onverwachts, bij Liefde van later, Lennaert Nijghs vertaling van Brels La chanson des vieux amants. Dat nummer zingt Van Veen al vijftig jaar voor volle zalen, maar telkens ook alleen voor mij.

Herman van Veen – 76

Theater

★★★★★

Spel door Herman van Veen. Muziek Edith Leerkes, Jannemien Cnossen, Kees Dijkstra.

23/7, Theater Carré Amsterdam. Aldaar t/m 8/8.

Hein Janssen25 juli 2021, 16:51

Herman van Veen clownesk en ontroerend in Terneuzen: ‘Een podium houdt je jong’

Artikel uit de PZC (priviciaal zeeuwse courant)

Geschreven door: Hans Puik

TERNEUZEN - Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. Het is een tekst uit één van de bekendste nummers van Herman van Veen. Toepasselijke woorden voor de zanger die zich vrijdagavond in Terneuzen energiek over het podium beweegt.

Zesenzeventig jaar of niet. Herman van Veen huppelt over de bühne als een jong veulen. Met veel energie, vrolijkheid en een muzikaliteit om u tegen te zeggen. Hij danst en zingt, speelt piano, viool en mondharmonica en schakelt snel tussen serieus en grappig. Van clowneske slapstick (op het moment dat hij in het Zweeds één van zijn muzikanten toespreekt) tot ontroerend (wanneer hij een Afrikaanse versie van ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel zingt). Kleinkunst in optima forma. 

In de prachtige setting van een uitverkocht Scheldetheater in Terneuzen komt de voorstelling volledig tot zijn recht. Tussen de liederen door spreekt Van Veen. Met een meesterlijk gevoel voor timing en met een vertelstem waarin je meteen Herman van Veen herkent, geeft de zanger enkele persoonlijke anekdotes prijs. Over de keer dat hij de doktersassistente tegenkomt in de lingeriezaak. Of over het moment dat zijn dochter voor het eerst een vriendje mee naar huis neemt. Verhalen die telkens anders aflopen dan verwacht.
Dat Van Veen niet alleen op het podium staat is duidelijk zichtbaar. Zijn drie muzikanten, Jannemien Cnossen, Edith Leerkes en Kees Dijkstra, krijgen alle ruimte om zich te tonen. Maar één man staat deze vrijdagavond echt in de schijnwerpers, en dat is Van Veen zelf. Menig dertiger zal minder energiek door het leven gaan als de 76-jarige zanger. Een podium houdt je blijkbaar voor altijd jong.

De komende weken staan er meer voorstellingen geprogrammeerd in het Scheldetheater, te beginnen met zaterdagavond de Dolly Dots. Zie onderstaand het volledige schema voor de maand oktober.

Shownieuws item: Boeklancering 'Dat kun je wel zien dat is hij'