Markus Passion

componist: Jacob de Haan
zo 27 mrt 2022 14:30
zo 27 mrt 2022
14:30
  • zo 27 mrt 2022
    14:30
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Grote Kerk op de Oude Markt

De Markus Passion is een uniek en toegankelijk passieconcert. Gecomponeerd door Jacob de Haan. 

De meeste passies zijn geschreven voor koor, solisten en orkest, maar deze versie van de Markus Passion is gecomponeerd voor een harmonieorkest met twee solisten en een verteller. De tekst uit het evangelie volgens Marcus wordt door de componist integraal gebruikt, wat deze passie uniek maakt. De gezongen delen zullen omwille van de ritmiek in het Duits worden uitgevoerd. 

De uitvoering wordt verzorgd door het Wilmink Project Orkest onder leiding van Jos Pijnappel, de andere hoofdrollen zijn voor een mezzo Esther Pierweijer, bariton Rob Hazenberg en Jan Riesewijk als de evangelist. Met elkaar vertolken zij een uur lang het lijdensverhaal van Christus zoals beschreven door de evangelist Markus, verteld in een eigentijdse Twentse vertaling. Door de Markus Passie in het Twents op te voeren, wordt de Twentse taal en cultuur in ere gehouden. De Markus Passie wordt een echte, nieuwe Twentse paastraditie waar iedere inwoner van Twente bij moet zijn.

Jacob de Haan
Jacob de Haan timmert al decennia aan de weg als componist en won zowel de Buma Classical Award als de Buma Blaasmuziek Award. De laatste vanwege zijn verdiensten voor de blaasmuziek. Zijn Markus Passion componeerde hij in 2016. De première was in de plaats Ottobeuren.

WM | Achter het Doek: Een interview met Esther Pierweijer

 

WM | Achter het Doek: Wilmink Project Orkest

Onderdeel van:
Klassiek met Pasen

Credits

Compositie: Jacob de Haan
Mezzo: Esther Pierweijer
Bariton: Rob Hazenberg
Verteller: Jan Riesewijk

Het Wilmink harmonieorkest onder leiding van Jos Pijnappel