Benjamin Kruithof speelt Rococo Variaties

Phion
vr 12 nov 2021 20:00
vr 12 nov 2021
20:00
 • vr 12 nov 2021
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Muziekcentrum, Enschede
  Grote Zaal
  Geweest

Jonge cellogrootmeester Benjamin Kruithof soleert bij Phion o.l.v sterdirigent Hartmut Haenchen.

Jonge cellovirtuoos
Benjamin Kruithof, een jonge Nederlandse cellist die de afgelopen jaren steeds meer op de internationale podia te vinden is. Vorig najaar won hij overtuigend het Nationale Cello Concours tijdens de Cello Biënnale Amsterdam. ‘Je bent een complete speler’, oordeelde de jury over zijn prestatie. Die compleetheid laat hij horen in de elegante maar zeer virtuoze Rococo-variaties van Tsjaikovski. Dirigent van dit concert is Hartmut Haenchen, sinds jaar en dag één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, die de afgelopen seizoenen diverse malen met succes bij Phion te gast is geweest.

Twee generaties op het podium
Jong en oud ontmoeten elkaar in dit concert van Phion, zelf een jong orkest, ontstaan uit twee oudere zeer ervaren symfonische ensembles. Hartmut Haenchen, sinds jaar en dag één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, ontmoet de jonge cellogrootmeester Benjamin Kruithof die zijn compleetheid toont met de befaamde Rococo variaties van Tsjaikovski. Verder hoor je de grootse Negende Symfonie van Schubert en de korte maar pittige Ouverture Fidelio van Beethoven. Twee musici van verschillende generaties die hun visie op de muziek met elkaar delen en laten samensmelten. Zo ervaar je werkelijk hoe universeel en tijdloos de kunst van het musiceren is.

Bekijk hier het programmaboek.

Schuberts grootste, Beethovens kleinste
De meeste symfonieën van Schubert zijn klein en intiem. Maar met zijn laatste pakt hij groots uit. Bijna een uur lang schitterende romantische muziek, maar wel met de zonnig zangerige sfeer die de liederencomponist Schubert zo eigen is. Was het niet Schumann die opgetogen jubelde over de ‘hemelse lengte’ van deze symfonie? Beethoven schreef drie uitgebreide ouvertures voor zijn enige opera Fidelio, die hij allemaal afkeurde. Pas met de vierde, de kleinste van allemaal, was hij tevreden. Een echte teaser voor het doek opgaat, die het ook in de concertzaal uitstekend doet.

Benjamin Kruithof, vorig najaar overtuigend winnaar van het Nationale Cello Concours tijdens de Cello Biënnale Amsterdam, schittert in de elegante Rococo-variaties van Tsjaikovski. Verder hoor je de grootse Negende Symfonie van Schubert en de korte maar pittige Ouverture Fidelio van Beethoven. Dirigent is Hartmut Haenchen, al jaren één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, en de afgelopen seizoenen diverse malen met succes bij Phion te gast.

Rococo variaties van Tsjakovski
Met de uiterst ervaren sterdirigent Hartmut Haenchen biedt Phion een podium voor de veelbelovende cellist Benjamin Kruithof. Een jonge virtuoos die ondanks zijn nog korte carrière al heel wat van zich heeft laten horen. Afgelopen najaar won hij de eerste prijs en de publieksprijs tijdens het concours van de Cello-Biënnale in Amsterdam. ‘Gepolijst cellospel en extraverte podiumpresentatie’ oordeelde de jury over zijn optreden. Hij kan het prachtig kwijt in de elegant romantische Rococo variaties van Tsjakovski. 

Programma

Benjamin Kruithof, cello
Hartmut Haenchen, dirigent
 
Beethoven, Ouverture Fidelio
Tsjaikovski, Rococo variaties
Schubert Symfonie nr. 9 ‘De Grote’