Twentse Scrooge

Helligen Hendrik
Bert Eeftink maar liefst twee avonden met Twentse bewerking van A Christmas Carol op de planken van Wilminktheater
ma 19 dec 2022 20:00
ma 19 dec 2022
20:00
  • ma 19 dec 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

'Helligen' Hendrik Schrooten krijgt in de kerstnacht bezoek van 'witte wieven'

Schrooten, nen dondersen droadnaegel. Dat is de titel van de Twentse bewerking van het bekende kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Wegens de grote belangstelling niet één, maar twee keer te zien in de Pay. Zaal van het Wilminktheater: 19 en 20 december.

Theatermaker Bert Eeftink maakte een Twentse Scrooge, met in de hoofdrol zijn alter ego Helligen Hendrik. Die speelt in deze productie de hardvochtige boer Hendrik Schrooten uit de buurtschap Stokkum bij Markelo, die alles en iedereen om zich heen schoffeert. Vooral zijn trouwe knecht Gerrit moet het ontgelden.

Aan de vooravond van Kerstmis laat Hendrik duidelijk weten dat hij niets om de feestdagen geeft. Almoal flauwekul! Hendrik haat de typische kerstsfeer, net als het karakteristieke geluid van de midwinterhoorn. En hij gaat zeker niet in op een uitnodiging van zijn neef Fred om te komen dineren met kerst.

Op kerstavond zit Hendrik dan ook moederziel alleen in zijn donkere boerderij, als de geest van zijn overleden broer Herman zich aandient. Die waarschuwt Hendrik voor de gevolgen van zijn gedrag en kondigt de komst van drie witte wieven aan.

Wat volgt is een reis door verleden, heden en toekomst. Wordt Hendrik inderdaad een ander mens en omarmt hij Kerstmis, of blijft hij dat onuitstaanbare, verbitterde personage?

Klik HIER voor een interview met Bert Eeftink over zijn Twentse Scrooge: "Het is niet meer dan logisch dat de mopperende Helligen Hendrik de vrek Scrooge speelt"

'Het komt goed met Hendrik'

Bert Eeftink

Credits

Cast: Bert Eeftink, Jan Riesewijk, Jos Brummelhuis, Wilfried Poorthuis, Myrna Konings en Bram Agterbos.
Verteller (op band): Johanna ter Steege
Regie: Bruun Kuijt
Muziek: Maarten de Groot