Leedvermaak trilogie

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
Deze voorstelling kan niet doorgaan, kaartkopers worden op de hoogte gesteld
wo 18 mei 2022 19:00
wo 18 mei 2022
19:00
 • wo 18 mei 2022
  19:00
  Incl. garderobe
  Wilminktheater, Enschede
  PAY. Zaal
  Geannuleerd

Judith Herzbergs trilogie voor het eerst in het theater als avondvullende toneelmarathon

 

In haar beroemde trilogie Leedvermaak, Rijgdraad, Simon schetst Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Die avond vindt in het Wilminktheater in Enschede plaats op dinsdag 17 en woensdag 18 mei.

In samenwerking met Herzberg zijn de drie stukken door Het Nationale Theater bewerkt tot een avondvullende toneelmarathon door Het Nationale Theater van 4.5 uur. Er zijn twee pauzes.

De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen.
Regisseur Eric de Vroedt: ‘’De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken.’’

Voor de Leedvermaak trilogie werkt Het Nationale Theater voor het eerst samen met het New European Ensemble, dat de nieuw gecomponeerde muziek van Florentijn Boddendijk en Remco de Jong tot leven wekt op het toneel. De missie van het ensemble is om hedendaagse en twintigste-eeuws repertoire op een aangrijpende en laagdrempelige wijze te presenteren voor een breed publiek.

Leedvermaak
Leedvermaak uit 1982 was een echte theaterhit. De zalen waren vaak snel uitverkocht en de reacties van de bezoekers lovend.

Rijgdraad
Rijgdraad uit 1995 werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding.

Simon
Het derde deel van de trilogie, Simon uit 2001, beleeft zijn Nederlandse première.

‘Memorable toneelgebeurtenis’

Scènes ★★★★

Credits

- Tekst: Judith Herzberg
- Regie: Eric de Vroedt
- Cast: Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bodil de la Parra, Bram Coopmans, Gustav Borreman, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Johannes Wirix-Speetjens, Malou Gorter, Mariana Aparicio Torres, Nick Renzo Garcia, Rick Paul van Mulligen, Soumaya Ahouaoui en Tamar van den Dop

- ‘De Leedvermaak trilogie is gedetailleerd, talig en tijdloos toneel dat met liefde en aandacht door de acteurs ten tonele wordt gebracht en er terloops behoorlijk inhakt’ - Telegraaf ★★★★

- ‘Swingend trekken de acteurs en musici van de Leedvermaak-trilogie je naar de bodemloze pijn van een familie’ - de Volkskrant ★★★★

- ‘De rijkdom van Herzergs Leedvermaak in één avond’ - NRC ★★★★

- ‘Het fraaie spel en de ijzersterke tekst maken deze trilogie tot een enerverende toneelavond’ - Scènes ★★★★