Eerbetoon aan Toots Thielemans

Metropole Orkest met Gregoire Maret, Kenny Werner en Philip Catherine.
wo 4 mei 2022 20:30
wo 4 mei 2022
20:30
  • wo 4 mei 2022
    20:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Wilminktheater PAY. Zaal

Toots 100: The sound of a Belgian Legend
 

Toots Thielemans staat bekend als een van ’s werelds grootste jazzmuzikanten. In 2022 zou deze Belgische legende op gitaar en mondharmonica 100 jaar zijn geworden. Een mooie reden om Toots in de spotlights te zetten. Het Metropole doet dit samen met pianist Kenny Werner, Grégoir Maret op mondharmonica en topgitarist Philip Catherine.  

Het Metropole Orkest werkte vanaf de jaren 60 samen met Toots. De eerste keer in 1961 tijdens het Grand Gala du Disque. Vele mooie projecten volgden. Zo nam hij in de jaren 70 samen met Rogier van Otterloo de muziek voor de film Turks Fruit op. Later speelde hij nog regelmatig met het orkest. Telkens weer waren de muzikale conversaties tussen de solist en het orkest een groot feest voor het publiek.  

Toots 100 
Het Metropole viert de 100e verjaardag van Toots met concerten en een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en gearrangeerd overzicht van zijn rijke en gevulde carrière. Vanaf de eerste Jazz-prikkels die hem inspireerden tot zijn laatste, gevoelige ballades. Speciaal voor deze gelegenheid komen muzikanten waar Toots in het verleden graag mee samenwerkte of waar hij grote bewondering voor had samen.  

Muzikale vrienden 
Met Kenny Werner (piano/arrangeur) had Toots een hele goede band; speels en elkaar uitdagend in de solo’s. “Gooi me in het diepe, maar laat me niet verdrinken”, was een uitspraak van Toots aan Kenny na hun eerste optreden samen.  

Grégoire Maret (mondharmonica) is muzikant in hart en nieren, die bescheiden mondharmonica speelt maar Toots nooit imiteerde, en daar had Toots enorme bewondering voor.  

Philip Catherine (gitaar) speelde vaak met Toots. Ze waren vaste gast op elkaars verjaardagconcerten, leerden elkaar achter de coulissen de akkoorden van hun songs en spraken op het podium dezelfde muzikale taal. Dit zorgde voor onvergetelijke momenten.  

Credits

Solisten:

Gregoire Maret 

Kenny Werner

Philip Catherine 

Dirigent: 

Vince Mendoza