Chausson Concert

Noe Inui, Vasillis Varvaresos en het Animato Kwartet
vr 1 apr 2022 20:00
vr 1 apr 2022
20:00
  • vr 1 apr 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Het charismatische duo Inui en Varvaresos is weer terug in Enschede! Samen met het spraakmakende jonge Nederlandse Animato Kwartet brengen zij concertante muziek in zakformaat. Zo zou je het programma kunnen typeren, ware het niet dat Ernest Chaussons Concert voor viool, piano en strijkkwartet niet alleen monumentale proporties heeft, maar ook qua klank het genre kamermuziek bijna ontstijgt. Dit geniale werk geniet de laatste jaren een enorme populariteit en dat is geheel terecht.

Beide solisten kunnen in dit werk al hun virtuositeit ten toon spreiden, maar tegelijkertijd boort Chausson vele diepere lagen aan waardoor een uitgebalanceerde compositie ontstaat. Elk van de vier delen brengt ons in een andere klankwereld. Na een in brons gegoten opening klinkt een lichtvoetige Sicilienne die de geest van de Belle Epoque lijkt te verwoorden. De duistere kant van die periode is hoorbaar in het huiveringwekkende derde deel en de opwindende finale vormt de perfecte apotheose van het ultieme romantische concert van het Fin de siècle.

Het Animato Kwartet was een van de verrassingen van de Strijkkwartet Biënnale 2020 en presenteert zich in Enschede met het betrekkelijk korte, maar indringende Strijkkwartet nr. 7 van Sjostakovitsj. 

Omdat Franz Schubert geen vioolconcert naliet, moeten we ons tevreden stellen met zijn Rondo in A voor viool en strijkkwartet. Het begint met een prachtige langzame inleiding gevolgd door een vrolijk Allegro giusto dat al je zorgen even doet vergeten.

 

AVROTROS klassiek presenteert!

Programma

Franz Schubert: Rondo in A voor viool and strijkkwartet, D. 438

Dmitri Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 7 in fis, Op. 108

Ernest Chausson: Concert voor viool, piano en strijkkwartet in D, op. 21