Klassiek op zondag

Gepresenteerd door Ben Coelman
Elke zondag een gratis klassieke online uitzending
zo 23 jan 2022 - zo 3 apr 2022
zo 23 jan 2022
-
zo 3 apr 2022

Ben Coelman neemt u mee op een reis door de klassieke muziek

De komende maanden kunnen we u verblijden met 10 diverse afleveringen van Klassiek op zondag gepresenteerd door Ben Coelman. Verschillende artiesten en muzikanten komen voorbij in de afleveringen waarin alle soorten klassieke genres aan bod komen. 

Hieronder kunt u een korte inhoud lezen over de programma's van de artiesten en al vast in de stemming komen van deze interessante afleveringen. Op 23 januari komt de eerste video online op onze kanalen. 

Programma

Aflevering 1 | Russische Winteravond

Ga er rustig voor zitten en ontspan met een Russisch programma. Ben Coelman presenteert vanuit het Muziekcentrum in Enschede een muzikale uitzending met werken van uiteenlopende Russische componisten. Zangeres Ekaterina Levental en Frank Peters brengen romantische liederen van Medtner en in de werken van Vlasov hoort u de huilende wind van een strenge Russische winter. Maar er weerklinkt ook hoop, in de lyrische melodieën van Rachmaninov, hoop op een nieuwe lente.

Aflevering 2 | Ruysdael Kwartet

Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet nr. 15 in a-klein, Opus 132 (1825)

De late strijkkwartetten van Beethoven vormen een wereld, of beter gezegd een universum op zich. Een onmetelijk universum dat niet onder woorden te brengen is en waarin Beethovens diepste gevoelens tot klinken komen: vreugde, wanhoop, frustratie, gelatenheid, berusting. Het kwartet opus 132 kent een middendeel dat simpelweg verbluft: Beethoven schreef het nadat hij genezen was van een ernstige ziekte. Je zou daar van alles over kunnen meedelen, maar wij sluiten ons liever aan bij de uitspraak Harvey Sachs over dit kwartet: "Het enige behulpzame dat je kunt zeggen over dit kwartet is: luister... luister!"

Aflevering 3 | Voorjaarsgroen

In legenden, poëzie en muziek is de leeuwerik de verkondiger van de nieuwe dag en de lente en door zijn hoge vlucht wordt hij gezien als een boodschapper aan de goden en het hemelrijk. In dit programma muziek die de ontluikende natuur verbeeld: subtiel opbloeiend met teder voorjaarsgroen en zachte vogelzang of juist onstuitbaar met frisse kleuren en vogelkoren in de eerste warme zonnestralen.

Aflevering 4 | De Jonge Mendelssohn

Lisa Jacobs - Vioolconcert in d-klein  

Zwemmen, boksen, schermen, schilderen en musiceren: wat deed Felix Mendelssohn níét in zijn jonge jaren? En dat alles op een jaloersmakend hoog niveau. In 1822 schreef hij, nog maar net 13 jaar oud, een concert in d-klein voor viool en strijkersensemble. Het wijst vooruit naar het wereldberoemde concert in e-klein, dat hij aan het einde van zijn korte leven schreef. Het frisse en sprankelende jeugdwerk werd pas 65 jaar geleden herontdekt maar inmiddels hebben alle grote violisten der aarde het werk omarmd. Samen met haar eigen strijkersensemble roept topvioliste Lisa Jacobs de onbezorgde jeugd van dit jong gestorven genie op.

Aflevering 5 | Alles begint bij Bach

Bij Bach begint de muziekgeschiedenis van onze tijd. Zonder Bach geen Beatles... Zijn volmaakte composities zijn voor elke musicus een ultieme inspiratiebron. Elke dag een beetje Bach helpt je door het leven. Hij biedt troost wanneer je het even niet meer ziet zitten, geeft hoop en inzicht maar kan je ook gevoelens van blijdschap oproepen. Alsof de muziek wil zeggen: het leven is het waard om geleefd te worden. 

Aflevering 6 | Trio Olivier Patey, Beethoven Opus 11

Olivier Patey (solo-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest) speelt samen met cellist Joris van den Berg en pianist Matrijn Willers één van Beethovens populairste werken: het 'Gassenhauer Trio'. In dit werk behandelde de 28-jarige Beethoven – voor het eerst in de muziekgeschiedenis – de drie partners volkomen gelijkwaardig. Het was een gelegenheidswerk maar kreeg al meteen na de eerste uitvoering enorme populariteit. Dat kwam vooral door het vrolijke slotdeel, waarin Beethoven variaties schrijft over een populair deuntje (een 'Gassenhauer') uit een opera van Joseph Weigl. 

Aflevering 7 | Door de Nacht 

In de nacht ligt de eenzaamheid op de loer. De nacht is het domein van hen die gedreven door onrust zoeken naar een veilige haven... Maar de nacht biedt ook stille bezinning, rust en reflectie. En de zilveren glans van de volle maan doet ons beseffen dat de nacht net zo mooi kan zijn als een zonnige dag. Dit weekend een compilatie uit de klassieke opnames die wij het afgelopen jaar maakten rondom het thema Door de Nacht...

Aflevering 8 | The English Orpheus

Henry Purcell (1659-1695) werd in zijn tijd The English Orpheus genoemd. De laatste vijf jaar van zijn korte leven werkte hij vooral voor het theater. Zo ontstond een van de allermooiste aria's uit de barok: When I am laid in earth... uit de opera Dido and Aeneas. Hij schreef verder enorm veel lichtvoetige dansmuziek en prachtige theaterliederen vol pathos. Geweldige muziek om de mei-maand mee te beginnen! Geniet van dit kleine Purcell-concert door sopraan Johannette Zomer en de musici van haar Tulipa Consort.  

Aflevering 9 | Compilatie Zuiderwind

Nu er nog helaas nog steeds beperkingen zijn moeten we het doen met zonnige impressies van componisten uit een recent en een verder verleden. In deze compilatie muziek met een Latijns-Amerikaanse twist en souvenirs uit Venetië. We horen werken van Mendelssohn die zo graag in zonnig Italië verbleef en van Rossini die er uiteindelijk niet meer wilde wonen, maar van wie elke noot doordrenkt is met 'Italianità'.

Aflevering 10 | Olivier Patey - Sonate voor klarinet