Europadorp

Silas Neumann
Ga mee naar het grensgebied van Duitsland en Nederland
wo 9 nov 2022 20:30
wo 9 nov 2022
20:30
  • wo 9 nov 2022
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Niets staat meer in de weg voor het grensdorp zonder grenzen

In de audiovisuele voorstelling Europadorp/Europadorf nemen theatermaker Silas Neumann en zijn team de bezoekers op woensdag 9 november in De Kleine Willem mee naar het grensgebied tussen Duitsland en Nederland. Aan de hand van videofragmenten, livemuziek, soundscapes en augmented reality worden utopieën gereconstrueerd en perspectieven getoond.

Onder een grote feesttent met lange tafels en bier en fris, wordt er exact 20 jaar geleden op een boerenerf midden op de Duits-Nederlandse grens geschiedenis geschreven. Het onvoorstelbare komt binnen handbereik te liggen wanneer de burgemeesters van de grensgemeenten een uitzonderlijk intentiebesluit tekenen: de ontwikkeling van een gloednieuw dorp exact op de grens. Een dorp dat niet gebonden is aan één nationaliteit.

Met de éénwording van Europa, een gezamenlijke munt en parlement, staat er niets meer in de weg voor het grensdorp. Een dorp van mogelijkheden. Een statement voor de Europese integratie en eenwording.  

Wat is er nog over van de euforie en het idealisme van 20 jaar geleden? En hoe geven we invulling aan het randland?

Lees HIER interview met Silas Neumann: 'Ik wilde weten of dat Europadorp gestoeld was op idealisme of dat het iets pragmatisch was'
  

'Het mooiste aan dit idee, is het idee'

Silas Neumann bij RTV Oost

Wie is Silas Neumann?
De van oorsprong Duitse documentaire- en theatermaker Silas Neumann woont sinds 2008 in Nederland en is als documentairemaker actief voor onder meer Oerol-Atelier, Festival Over Het IJ, Puppet International en Theatergroep de Jonge Honden. Ook bij de totstandkoming van zijn voorstellingen en installaties onder eigen naam neemt hij de onderzoekende documentairevorm als uitgangspunt.
Als Duitser in Nederland raakte Silas gefascineerd van het idee van een gemeenschappelijk dorp. Hij herkende zichzelf in de euforie rondom de Europese eenwording. Met hetzelfde team als voor zijn vorige voorstelling en installatie, Heimat Neuhof, gaat hij op onderzoek uit.