Het barre land

Amsterdam Sinfonietta & ISH Dance Collective
Strijkorkest en danscollectief werken samen in voorstelling Het barre land, over teloorgang en wedergeboorte
do 13 okt 2022 20:00
do 13 okt 2022
20:00
  • do 13 okt 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Het Barre Land: Teloorgang en wedergeboorte

Een voorstelling over het universele thema van teloorgang en wedergeboorte. Dat is Het barre land, van Amsterdam Sinfonietta en ISH Dance Collective. Donderdag 13 oktober te zien in de Pay.Zaal van het Wilminktheater in Enschede.

In 2022 is het precies honderd jaar geleden dat T.S. Eliot zijn legendarische gedicht The Waste Land schreef. In misschien wel het beste gedicht ooit, toont Eliot een wereld die aan duigen ligt. In The Waste Land heerst dwang, niet liefde, indoctrinatie, niet ontplooiing, gezag, niet beleving. Waar kun je dan heen, is er nog hoop?

Achmed Shamlou, een van de grootste Iraanse dichters uit de vorige eeuw, schetst decennia later vanuit een heel andere cultuur en geschiedenis eenzelfde beeld. In de voorstelling. Muziek van de Iraanse componist Farokhzad Layegh is de verbindende schakel tussen beide dichters, aangevuld met composities van Igor Stravinsky, Max Richter en Rik Ronner.

De dans breekt bijna letterlijk de ruimte uit, met explosieve stukken choreografie dichtbij de grond en poëtische gedeeltes zwevend tegen de muren en het plafond. Het barre land is een voorstelling waarin dansers en musici elkaar met uiteenlopende muziekstijlen en dansvormen uitdagen om de grenzen te verleggen.

Kijk HIER naar een korte lezing van filosoof en wetenschapper John Vervaeke over de ‘meaning crisis’. Zijn gedachtegoed was een belangrijke inspiratiebron voor de makers van Het barre land.

'ISH Dance Collective zit vol eigenwijze creatievelingen, die genregrenzen oprekken en bruggen bouwen tussen disciplines'

Theater.nl

Credits

Muzikale leiding: Candida Thompson (viool), choreografie: Marco Gerris