Caro de Jonge

Erich Wolfgang en Wolfgang Amadeus

Amsterdam Sinfonietta Solisten
Twee uitzonderlijke werken van Oostenrijkse wonderkinderen door Amsterdam Sinfonietta Solisten
vr 14 apr 2023 20:00
vr 14 apr 2023
20:00
  • vr 14 apr 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Geniet van een krachtig dramatisch strijkkwintet van Wolfgang Amadeus en een meesterlijk romantisch strijksextet van Erich Wolfgang

Onder de naam Amsterdam Sinfonietta Solisten toert een kleine strijkersbezetting jaarlijks met bekende en onbekende parels uit het kamermuziekrepertoire. De aanvoerders van Amsterdam Sinfonietta spelen dit keer werken van twee Oostenrijkse wonderkinderen: een krachtig dramatisch strijkkwintet en een meesterlijk romantisch strijksextet. Wanneer? Op vrijdag 14 april in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum.

Leopold Mozart kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn 4-jarige zoon Wolfgang een pianoconcert zag componeren. Het was geen kinderlijk kliederwerkje, maar een aangenaam klinkend opus. Erich Wolfgang Korngold droeg met recht de voornaam van Mozart: toen de 9-jarige Korngold aan Gustav Mahler een zelfgecomponeerde cantate op de piano presenteerde, riep deze geïmponeerd uit: “Een genie!”

Mozarts Strijkkwintet KV 516 is een rijp werk dat ontstond in 1787. Het wordt gekenmerkt door een gepassioneerd en melancholiek karakter en het staat in de bijzondere toonsoort g-klein. Telkens wanneer Mozart die toonsoort uitkiest, gebeurt er iets heel bijzonders: denk maar aan zijn Symfonie nr. 40 of Symfonie nr. 25, waarmee de beroemde film Amadeus zo dramatisch opent...

Dit aangrijpende kwintet wordt gecombineerd met een van Korngolds allermooiste kamermuziekwerken: zijn Strijksextet opus 10, dat hij op 17-jarige leeftijd voltooide en dat met zijn sensuele, bijna erotische klanken al vooruit lijkt te wijzen naar zijn opera's Die tote Stadt en das Wunder der Heliane.

'Amsterdam Sinfonietta bijt en snijdt hartstochtelijk'

De Volkskrant
Anna van Kooij

Credits

Amsterdam Sinfonietta Solisten:

Candida Thompson
viool
Jacobien Rozemond viool
Georgy Kovalev altviool
Iris Juda altviool
Tim Posner cello
Nigel Thean cello

Programma

- Mozart: Strijkkwintet in g klein, KV 516
- Korngold: Strijksextet, opus 10