Concertmeester Mathieu van Bellen speelt Brahms

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Klinkende opening seizoen orkest Phion
zo 11 sep 2022 14:30
zo 11 sep 2022
14:30
  • zo 11 sep 2022
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Phion opent nieuw seizoen met concertmeester Mathieu van Bellen en dirigent Michał Nesterowicz

Phion opent het nieuwe seizoen met twee klinkende composities gespeeld en gedirigeerd door twee musici die nauw verbonden zijn aan het orkest: Mathieu van Bellen en Michal Nesterowicz.

Violist Mathieu van Bellen speelt Brahms
Als concertmeester van Phion en fervent kamermusicus is Mathieu van Bellen verzot op de werken van Brahms. Nu soleert hij in Brahms' Vioolconcert opus 77 in D.
‘’Eigenlijk is dit vioolconcert een verlengde van de symfonieën van Brahms, met een hoofdrol voor de solo-vioolpartij’’, aldus Van Bellen. ‘’Het maakt mij zo blij om dit fantastische werk met mijn orkestcollega’s te mogen spelen.’’
Dit vioolconcert, een van de bekendste uit de romantiek, speelt Van Bellen op zijn minstens even befaamde Guadagnini-viool uit 1783.

Michal Nesterowicz dirigeert Tsjaikovski
De Poolse dirigent Michał Nesterowicz heeft in korte tijd een verbluffende carrière opgebouwd. Twee jaar nadat hij cum laude afstudeerde aan het conservatorium van zijn geboortestad Wrocław was hij prijswinnaar van het Grzegorz Fitelberg International Competition for conductors. In 2008 zette hij het Cadaqués Orchestra International Conducting Competition op zijn naam.
Met de Vierde Symfonie dirigeert hij een echte evergreen van Tsjaikovski. Het is een werk waarin de componist zich emotioneel helemaal blootgeeft als reactie op zijn volledig mislukte huwelijk.
Van hoop tot wanhoop, van diepe melancholie tot triomfantelijke opgetogenheid; het komt allemaal voorbij in vier delen symfonische muziek.

Verrassing
Het concert begint met een verrassing in de vorm van een wereldpremière: De jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael schreef in opdracht van Phion het openingswerk voor dit programma.

Credits

- Dirigent: Michal Nesterowicz
- Viool: Mathieu van Bellen 

Programma

- Fadael opdrachtcompositie - Wereldpremière
- Brahms Vioolconcert - Brahms Vioolconcert opus 77 in d
- Tsjaikovski - Symfonie nr. 4 opus 36 in f