Yang Yang Cai speelt Saint-Saëns Vijfde pianoconcert

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Programma in het teken van Franse componisten - Dirigent Tung-Chieh Chuang
zo 23 okt 2022 14:30
zo 23 okt 2022
14:30
  • zo 23 okt 2022
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Yang Yang Cai speelt met Phion het exotische Vijfde Pianoconcert van Saint-Saëns

Saint-Saëns Vijfde Pianoconcert is een schoonheid. Als dan ook nog eens Yang Yang Cai achter de piano plaatsneemt, Phion het orkest is, wordt het op zondag het 23 oktober in het Muziekcentrum een middag om niet snel te vergeten. De leiding is in handen van de Taiwanese dirigent Tung-Chieh Chuang.

Yang Yang Cai is een naam om te onthouden. Met haar bachelor-diploma van het Amsterdams Conservatorium dat ze met de hoogste onderscheiding behaalde, is ze een van de grote aanstormende pianotalenten in ons land. Niet voor niets is ze meervoudig prijswinnares op diverse YPF-concoursen en is ze al op vele nationale en internationale podia te horen geweest.

In dit geheel Franse programma van Phion speelt zij het exotische Vijfde Pianonconcert van Saint-Saëns. Gecomponeerd op een van zijn vele vakanties in Egypte klinkt het werk met zijn vele Arabische motiefjes als een levendige soek in het Midden-Oosten.

Dirigent in dit programma is de uit Taiwan afkomstige Tung-Chieh Chuang. Hij was in 2015 winnaar van het prestigieuze Malko Dirigentenconcours in Kopenhagen en is inmiddels chef-dirigent van de Bochumer Symphoniker. Hij is een veelgevraagd gastdirigent in Europa.

Voor zijn debuut bij Phion leidt hij het orkest in de Symfonie in d van César Franck. Het is de enige symfonie die Franck componeerde en behoort samen met de Fantastique van Berlioz tot het beste van het negentiende-eeuwse Frankrijk. Van diezelfde Berlioz opent het concert met de flamboyante en grillige ouverture Le Corsaire. Net als het werk van Saint-Saëns een vakantiecompositie, met als decor de levendige haven van Nice.

Bij dit concert kun je een inleiding boeken.

'Concerten geven vind ik het leukste wat er is'

Yang Yang Cai op concertgebouw.nl

Credits

- Dirigent: Tung-Chieh Chuang
- Piano: Yang Yang Cai 
- Orkest: Phion

Programma

- Berlioz - Ouverture Le Corsaire opus 21
- Saint-Saëns - Pianoconcert nr. 5 opus 103 in F, ‘Egyptisch’)
- Franck - Symfonie in D