Filmmuziek uit The Gadfly en Othello

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
De mooiste composities uit de rijke filmtraditie van de Sovjet-Unie
vr 4 nov 2022 20:00
vr 4 nov 2022
20:00
 • vr 4 nov 2022
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Muziekcentrum, Enschede
  Grote Zaal
  Geweest

Phion duikt in de wereld van de rijke filmtraditie van de Sovjet-Unie uit de vorige eeuw

Phion duikt op vrijdag 4 november in het Muziekcentrum Enschede in de wereld van de films. Dat doet het orkest in de rijke filmtraditie van de Sovjet-Unie uit de vorige eeuw. De dirigent deze avond is Maxim Rysanov.

Er werden in de Sovjet-Unie honderden films gemaakt, vol romantiek, heldenmoed en een fikse scheut propaganda van het communistische regime.
Phion speelt filmmuziek van de drie bekendste componisten uit de Sovjet-Unie: Chatsjatoerjan, Prokofjev en Sjostakovits.

Chatsjatoerjan - Suite uit Othello
Othello uit 1955 volgt in tekst letterlijk het toneelstuk van Shakespeare, waarbij regisseur Joetkevitsj de tragedie schitterend filmisch verbeeldt. De muziek van Chatsjatoerjan volgt dat op de voet.

Prokofjev - Suite uit Pique Dame
Pique Dame, naar de novelle van Poesjkin, werd vanwege de censuur nooit voltooid, maar de filmmuziek van Prokofjev is wel bewaard gebleven. Het geeft perfect de benauwende sfeer weer van het verhaal over een man die zijn geluk in het kaartspel met de dood moet bekopen.

Sjostakovits - Suite uit The Gadfly
The Gadfly (de horzel) is een groots kostuumdrama over een Italiaans patriot uit de negentiende eeuw die strijdt tegen de Oostenrijkse overheersing. De film zie je zelden meer, maar de muziek die Sjostakovitsj er voor componeerde is nog vaak in de concertzaal te horen, met als hoogtepunt de beroemde Romance.

 

Inleiding sluit naadloos aan op concert Phion
De inleiding voorafgaand aan dit concert wordt een korte film. Deze film is gemaakt met medewerking van slavist Sjeng Scheijen. Hij is kenner van de Russische cultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Daarmee sluit de inleiding naadloos aan bij het concert.

Bij dit concert kun je een inleiding boeken. 

Maxim Rysanov

Credits

- Orkest – Phion
- Dirigent - Maxim Rysanov 

'Spektakel van het witte doek met filmmuziek van Sjostakovitsj, Chatsjatoerjan en Prokofjev' - Phion

Programma

- Chatsjatoerjan  - Suite uit Othello
- Prokofjev - Suite uit Pique Dame opus 70 
- Sjostakovits - Suite uit The Gadfly opus 97a