Felix Broede

Beethovens Tripelconcert & de Rheinische van Schumann

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Drie topsolisten in schijnwerpers in concert met keizerlijk randje; wereldpremiėre Only Violets Remain van Iraanse Darvishi
zo 11 dec 2022 14:30
zo 11 dec 2022
14:30
  • zo 11 dec 2022
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Topsolisten Candida Thompson, Harriet Krijgh en Magda Amara in Beethovens Tripelconcert

In het Tripelconcert van Beethoven door Phion staan zondag 11 december in het Muziekcentrum drie solisten van formaat in de schijnwerpers: Candida Thompson, Harriet Krijgh en Magda Amara. En er is een wereldpremiėre van Only Violets Remain van de Iraanse Aftab Darvishi.

In dit Tripelconcert schitteren de leidster van Amsterdam Sinfonietta, een van Nederlands bekendste cellisten en de Russisch-Egyptische pianiste gedrieën in de uitdagende solopartijen. Het wordt een concert met een keizerlijk randje want de pianopartij had Beethoven voorbestemd voor de jongste zoon van de Oostenrijkse keizer, zijn meest bijzondere leerling. 

In dit programma staat Phion onder leiding van Alexei Ogrintchouk, bekend hoboïst, die bij het orkest de afgelopen seizoenen heeft bewezen een bevlogen dirigent te zijn. Ogrintchouk neemt de bezoekers mee met Schumann voor een reis langs de Rijn. Bijna letterlijk, want toen de componist zich in Düsseldorf vestigde, maakte hij als eerste een treinreis langs de rivier. Zijn Rheinische symfonie is daarvan een muzikaal verslag met de verbeelding van de machtige rivier, een Rijnlandse volksdans en een plechtige processie in de Dom van Keulen.

Het concert opent met de wereldpremière van Only Violets Remain van componist Aftab Darvishi. Geboren in Teheran en afgestudeerd in Den Haag en Amsterdam, geeft de componist een steunbetuiging aan alle vrouwen in de wereld die vechten voor hun rechten. De is gebaseerd op een gedicht van Kobayashi Issa: ‘Before I arrived, who were the people living here? Only violets remain.’

Dit nieuwe werk is in opdracht van Phion geschreven en is de tweede opdrachtcompositie - van in totaal drie - die in seizoen 2022-2023 uitkomt. Phion biedt hiermee jonge componisten een podium. 

Bart de Graaf verzorgt een inleiding. Bij deze inleiding is ook componist Aftab Darvishi aanwezig. Samen gaan ze in gesprek over haar nieuwe werk.

‘Ik wil niet alleen een mooie melodie spelen, maar de kern raken’

Harriet Krijgh in NRC

Credits

- Alexei Ogrintchouk - dirigent
- Candida Thompson - viool
- Harriet Krijgh - cello
- Magda Amara - piano
- Phion - Orkest

Programma

- Darvishi - Only Violets Remain (wereldpremière opdrachtcompositie)
- Beethoven - Tripelconcert opus 56 in C voor piano, viool, cello en orkest
- Schumann - Symfonie nr. 3 opus 97 in Es Rheinische