Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
REIS MET PHION onder leiding van prijswinnende dirigent Bertie Baigent MEE NAAR DE ORIËNT
vr 3 feb 2023 20:00
vr 3 feb 2023
20:00
 • vr 3 feb 2023
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Muziekcentrum, Enschede
  Grote Zaal
  Geweest

Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west, met muziek geïnspireerd op 1001 Nacht en de Egyptische zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz

Een concert op het raakvlak van oost en west, dat is wat Phion en de zangeressen Aylin Sezer en Nai Barghouti op 3 februari in Muziekcentrum Enschede presenteren. Met muziek geïnspireerd op 1001 Nacht. Maar ook met de liederen van de Egyptische legende Umm Kulthum.

Reis met Phion mee naar de Oriënt. De muziek die daar klinkt is van een betoverende schoonheid en rijkdom. Exotisch, maar tegelijkertijd met onverwachte en verrassende raakvlakken met de ‘westerse’ muziek.

Luister maar naar de Deux Arabesques van Debussy, of zijn Nocturnes, waarin hij Parijse taferelen een oosters mystieke tint geeft. Of de Danssuite van Bartók, waarin hij de Hongaarse dansen, via de Roma-muziek, verbindt met de Arabische cultuur. Het orkest wordt voor deze gelegenheid uitgebreid met Arabische instrumenten zoals de u’d en qanun.

De Palestijnse zangeres Nai Barghouti zingt twee liederen van de Egyptische componist Abdel Wahab. Deze liederen werden oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum, de beroemdste zangeres die Egypte ooit gekend heeft, en de Libanese ster Fairouz. Zij waren in de vorige eeuw in het hele Midden-Oosten levende legendes. Nu klinken de liederen in schitterende symfonische arrangementen, gespeeld door Phion onder leiding van Bertie Baigent winnaar van de International Conducting Competition Rotterdam. 

De Turks-Nederlandse mezzosopraan Aylin Sezer zingt Shéhérazade van Ravel. Deze drie liederen zijn geïnspireerd op de sprookjessfeer van 1001 Nacht.

Bij dit concert gaat de inleiding wegens ziekte van de inleider niet door.

Bij dit concert gaat de inleiding wegens ziekte van de inleider niet door.

'Zelfs 45 jaar na haar dood verkopen de platen van Umm Kulthum nog altijd in de hele Arabische wereld'

Wikipedia

Credits

Dirigent - Bertie Baigent 
Sopraan - Aylin Sezer 
Zang - Nai Barghouti
Gastmuzikanten in het orkest: Abderrahim Semlali, viool; Khalil Khoury, qanun; Modar Salama, percussie; Haytham Safia, u’d (Arabische luit)

Programma

- Debussy - Nuages en Fêtes uit Trois Nocturnes
- Debussy - Deux Arabesques (instrumentatie van Mouton)
- Abdel Wahab - Inta Omry (oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum)
- Abdel Wahab - Sakan Al-Layl (oorspronkelijk gezongen door Fairouz)
- Ravel - Shéhérazade
- Bartók - Danssuite