De Vierde van Bruckner & Mozarts Vierde Hoornconcert

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Phion wijdt concert aan twee grote componisten uit Wenen - Hobosolo door Laurens Woudenberg
zo 5 mrt 2023 14:30
zo 5 mrt 2023
14:30
  • zo 5 mrt 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Phion wijdt concert aan twee grote componisten uit Wenen: Mozart en Bruckner

Een concert geheel gewijd aan twee grote componisten uit Wenen: Mozart en Bruckner. Maak dat mee op zondag 5 maart in het Muziekcentrum in Enschede tijdens een concert door Phion. De dirigent is Valentin Oerjoepin. Solist op hobo is Laurens Woudenberg.

Voor de pauze is het programma gevuld met Mozart. Het begint met één van zijn meeste geliefde werken: de ouverture tot de sprookjesopera Die Zauberflöte.

Zijn hoornconcerten schreef Mozart voor Joseph Leutgeb, beroemd hoornist in Wenen en één van zijn beste vrienden. Laurens Woudenberg, al jaren eerste hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, speelt het Vierde Hoornconcert. Voor hem is het een bijzondere thuiswedstrijd, want voor hij naar Amsterdam vertrok was hij enkele jaren solohoornist van Het Gelders Orkest.

Een eeuw na Mozart was het Anton Bruckner die in Wenen woonde en met zijn symfonieën beroemd hoopte te worden. De Vierde componeerde hij in 1877 en noemde deze de Romantische. Het is een uitgesproken lyrisch werk waar Bruckner fantasievolle beelden bij had, zoals een ontwakende middeleeuwse stad en een jachtpartij die overgaat in een dansend dorpstafereel. Voor dit machtige werk heeft Phion Valentin Oerjoepin uitgenodigd. Zijn Nederlandse debuut begin 2020 in het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest werd door de NRC uitgeroepen tot beste concert van het jaar.

‘Een middeleeuwse stad in de ochtendschemering. De stadspoorten gaan open. Op vurige paarden rijden de ridders naar buiten, de betovering van het bos met boomgeruis en vogelgezang bevangt hen'

Bruckner zelf over de Vierde symfonie
Andrea Becker
Laurens Woudenberg

Credits

- Valentin Oerjoepin - Dirigent
- Laurens Woudenberg - Hoorn 
- Phion - Orkest

Programma

- Mozart - Ouverture Die Zauberflöte K 620
- Mozart - Hoornconcert nr. 4 in Es K 495 
- Bruckner - Symfonie nr. 4 in Es Romantische