Nikolaj Lund

Barbers Vioolconcert en de Zevende van Beethoven

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Topvioliste Isabelle van Keulen laat werk van Samuel Barber stralen
vr 12 mei 2023 20:00
vr 12 mei 2023
20:00
 • vr 12 mei 2023
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Muziekcentrum, Enschede
  Grote Zaal
  Geweest

Isabelle van Keulen speelt het Vioolconcert van Barber - Alexei Ogrintchouk dirigeert Beethovens Zevende

Niemand minder dan Isabelle van Keulen speelt het Vioolconcert van Barber. Alexei Ogrintchouk dirigeert Beethovens Zevende. En dan is er nóg een 'dansende' Beethoven in zijn ouverture tot het ballet Die Geschöpfe des Prometheus. Dat wordt een prachtige avond op vrijdag 12 mei in het Muziekcentrum Enschede met Phion als orkest.

Isabelle van Keulen
Isabelle van Keulen is onder andere bekend als jurylid van Maestro, maar ze blijft een concertvioliste met een inmiddels lange en uiterst succesvolle carrière op de nationale en internationale podia.

Phion begeleidt haar in het Vioolconcert van de Amerikaan Samuel Barber, dat hij in 1938/1939 in Zwitserland componeerde voor zijn studiegenoot Iso Briselli, in opdracht van diens zeer rijke adoptievader. Het behoort tot de meest gespeelde vioolconcerten van de twintigste eeuw. De eerste twee delen zijn melodieus en expressief. De finale is echter een virtuoos hoogstandje dat alle technische vaardigheden van de solist eist. Kortom een werk dat Isabelle van Keulen op het lijf geschreven is.

Alexei Ogrintchouk
Voor Alexei Ogrintchouk, regelmatig terugkerend gastdirigent van Phion, is Beethovens Zevende symfonie een geliefd werk. Als gerenommeerd hoboïst speelde hij het talloze malen bij diverse orkesten, als dirigent gaf hij er nog niet zo lang geleden een indrukwekkende interpretatie van met Sinfonietta Riga. Bij leven was deze vrolijke symfonie vol dansende melodieën het populairste werk van de componist.

Nog meer dansende Beethoven in de ouverture die op het programma staat. In 1801 maakte hij een zeldzaam uitstapje naar het ballet met zijn Die Geschöpfe des Prometheus. De choreografie en zelfs het verhaal zijn verloren gegaan. Maar Beethovens muziek is gebleven en vooral de ouverture daaruit heeft zijn weg naar de concertzaal gevonden.

Bij dit concert is een inleiding te boeken.

'De wereldberoemde violiste Isabelle van Keulen doet het liefst honderd projecten tegelijk'

Harpers Bazaar
Marco Borggreve
Isabelle van Keulen

Credits

- Orkest: Phion
-
Dirigent: Alexei Ogrintchouk 
- Viool: Isabelle van Keulen

Programma

-Beethoven: Overture en finale uit Die Geschöpfe des Prometheus (opus 43)

-Barber: Barber Vioolconcert (opus 14)

pauze

-Beethoven: Symfonie nr. 7 (opus 92 in A)