Het andere verhaal

Said & Lody
'De ware historische realiteit hoe Moslims Joden hielpen in de Tweede Wereldoorlog'
vr 29 apr 2022 09:30 - wo 18 mei 2022 16:30
vr 29 apr 2022
-
wo 18 mei 2022
09:30 - 16:30
 • vr 29 apr 2022
  -
  wo 18 mei 2022
  09:30 - 16:30
  Expositie in de foyer van het Wilminktheater
  Wilminktheater, Enschede
  PAY. Zaal
  gratis

Expositie Het Andere Verhaal laat het ware verhaal zien hoe Moslims Joden hebben geholpen

In de foyer van het Wilminktheater is de expositie Het Andere Verhaal te zien. De tentoonstelling wil de ware historische realiteit tonen hoe Moslims Joden hielpen in de Tweede Wereldoorlog.

Moslims en Joden woonden volgens de samensteller van de expositie, rabbijn Lody van de Kamp, vele eeuwen in vele landen naast elkaar. Marokko, Tunesië, Turkije, Jemen, Albanië, Bosnië, Herzegovina, Wit Rusland, Litouwen zijn volgens hem allemaal landen waar dat zo was.

‘’Vele jaren ging dat goed’’, zo laat de rabbijn weten. ‘’Andere jaren was de verhouding op sommige plekken een tijd verstoord, net als in Christelijk Europa. Dan komt de Tweede Wereldoorlog. De Jodenvervolging begint. Er is collaboratie onder de Moslims en er is verzet, net als in Christelijk Europa.’’

Wat dan volgt, is volgens Van de Kamp: ‘’Christenen verraden Joden, Christenen redden Joden, Moslims verraden Joden en Moslims redden ook Joden. Dat doen ze met gevaar voor eigen leven, met gevaar voor het leven van hun gezinnen, met grote ontberingen en vaak onbaatzuchtig. De een doet dat vanuit gewone naastenliefde. De ander doet dat vanuit zijn of haar Islamitische geloofsovertuiging.’’

In de expositie zien de bezoekers onbekende verhalen over moedige moslims die hun eigen leven en dat van hun familie op het spel hebben gezet om te voorkomen dat Joodse mensen werden afgevoerd naar vernietigingskampen.

-De gratis expositie is tijdens openingstijden te bezichtigen in de foyer van het Wilminktheater.

'Moslims hebben Joden gered door ze te helpen onderduiken'

Samensteller Rabbijn Lody van de Kamp op nieuwwij.nl