Anne van Zantwijk

Het Indisch Interieur

Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Bo Tarenskeen, Reinout Bussemaker, Mingus Dagelet en Amarenske Haitsma
Complex verleden werkt nog steeds door in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij
wo 12 okt 2022 20:00
wo 12 okt 2022
20:00
 • wo 12 okt 2022
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Wilminktheater, Enschede
  Pay. Zaal
  Geweest

Het ‘Indisch zwijgen’ is een cliché, maar er blijkt net zo hard sprake van een ‘Nederlands verzwijgen’

In Het Indisch Interieur onderzoekt schrijver en regisseur Bo Tarenskeen hoe het Indische oorlogsverleden nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders. Woensdag 12 oktober te zien in de Pay.Zaal van het Wilminktheater in Enschede.

Het publiek is er getuige van hoe de pater familias van een Indische familie (Hans Dagelet) probeert zijn erfenis te verdelen onder zijn kinderen, kleinkinderen en aanhang. Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds doorwerkt in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij.  

Tarenskeen (onder meer bekend van De Indië Monologen) schreef met Het Indisch Interieur een scherp familiedrama. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om die verhalen aan te horen. Drie generaties Indo’s én hun Nederlandse partners blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma dat allesbehalve afgerond is. 

Volgens het NIOD hebben twee miljoen Nederlanders een Indische achtergrond. Het is dus een raadsel waarom deze geschiedenis tot voor kort nauwelijks plek heeft ingenomen in ons nationale bewustzijn. Het ‘Indisch zwijgen’ is een cliché, maar er blijkt net zo hard sprake van een ‘Nederlands verzwijgen’. 

"Een voorstelling die je niet wil mislopen dit seizoen" - NRC ⭐⭐⭐⭐

 

Klik HIER voor een interview met theatermaker Bo Tarenskeen over Het Indisch Interieur: "Er is een groeiend besef dat Nederland gewoon meer dan 300 jaar een bezettingsmacht was"

'Of ze de spullen van (o)pa nou willen of niet, hun identiteit kunnen ze niet naar de kringloop brengen'

Trouw over Het Indisch Interieur ⭐⭐⭐⭐

Credits

Tekst en regie: Bo Tarenskeen, cast: Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Mingus Dagelet en Amarenske Haitsma, producent: Stichting De Tienduizend Dingen, Olivier Schneider, co-producent: Theaterfestival Boulevard.