Keke Keukelaar

Memento Mori

Jeroen Spitzenberger & New Rotterdam Jazz Orchestra
'We vieren het leven, met jazz en funk!'
do 10 nov 2022 20:00
do 10 nov 2022
20:00
  • do 10 nov 2022
    20:00
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

"Ik heb altijd geloofd en gevoeld dat er méér is, dus voor mij is de dood niet alleen donker of zwaar."

Memento Mori is een ontmoeting tussen de in Rotterdam geboren en getogen acteur Jeroen Spitzenberger en New Rotterdam Jazz Orchestra. Samen brengen zij op donderdag 10 november in het Wilminktheater een voorstelling over de dood, maar dan anders. Of liever onze sterfelijkheid, een levenslange fascinatie van de acteur. 

Jeroen staat voor het eerst met een eigen tekst op het toneel. Hij zegt: ‘’Praten over de dood is lastig, kwetsbaar ook. Maar zodra mensen de stap durven zetten, voelen ze verbinding met zichzelf en met elkaar. Memento Mori is mijn poging om dat gesprek aan te gaan. De prachtige jazz van NRJO tilt ons op, en geeft kleur aan dat wat wij niet onder woorden kunnen brengen.’’

In Memento Mori is Jeroen net zo virtuoos als de jazzmuzikanten waarmee hij het podium deelt. Hij blaast tussen het geweld van koper en slagwerk zijn teksten leven in. Samen zetten zij in op een avond waarin hoofd en hart worden beroerd. Een ‘funky’ memento mori, omdat doodgaan je levensplezier niet in de weg hoeft te staan.

Jeroen Spitzenberger
Jeroen Spitzenberger is behalve jazzliefhebber inmiddels een van Nederlands’ veelzijdigste acteurs. Als acteur volgt hij zijn hart. Dat brengt hem op de sets van gewaardeerde films en series als Alles is Liefde, Süskind, Divorce, Oogappels en Stanley H. Begin 2022 was Jeroen te zien in de rol van Pim Fortuyn, in de met lof overladen miniserie Het Jaar van Fortuyn.

New Rotterdam Jazz Orchestra
De bandleden van New Rotterdam Jazz Orchestra zijn topmusici die flinke carrières hebben opgebouwd in de internationale jazzscene. Het dertienkoppige orkest heeft een heel eigen geluid. In de muziek hoor je de wisselwerking tussen de gevestigde orde en de nieuwe generatie met muzikale invloeden uit de hele wereld. De groove van de kosmopolitische stad Rotterdam klinkt overal in door.

‘Het spelplezier spat er van af’

De Volkskrant over het New Rotterdam Jazz Orchestra

Lees HIER een samenvatting van het interview met Jeroen Spitzenberger in het Parool: "De een heeft een lang en gezond leven, bij de ander gaat het als een vuurpijl voorbij"