Ashley Röttjers

Primisi

Theater Rotterdam
'Tot op het tweede balkon stond het publiek mee te dansen en juichen'
wo 30 nov 2022 20:00
wo 30 nov 2022
20:00
  • wo 30 nov 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Alida Dors: van danser tot choreograaf, maar altijd sociaal en politiek bewust, urgent en relevant

Liefde is voor choreograaf en theatermaker Alida Dors een balans tussen ruimte geven en ruimte nemen. Met haar dansers van Theater Rotterdam geeft ze dat vorm in de voorstelling Primisi, op woensdag 30 november te zien in de Pay. Zaal van het Wilminktheater in Enschede.

Onlangs vond de première van Primisi plaats. ‘’Het was een geweldige, uitverkochte première’’, zo meldt het impresariaat vol trots. ‘’Tot op het tweede balkon stond het publiek mee te dansen en juichen. Het was een erg fijne sfeer, met een divers en enthousiast publiek.’’

Het overgrote deel van de pers is zeer enthousiast over de voorstelling. Zo schrijft de Theaterkrant: ‘’Als publiek wil je er onderdeel van worden, plaats nemen te midden van de musici om de dansers aan te moedigen.’’
De Volkskrant: “Choreograaf Alida Dors zet een verfrissend raam open naar bovennatuurlijke, vrouwelijke krachten uit het wintigeloof.”

Primisi is het Surinaamse woord voor toestemming. In de voorstelling die Dors - sinds enkele jaren artistiek leider van Theater Rotterdam - heeft gemaakt, put ze uit de brede traditie van dans, maar die wordt gecombineerd met onder meer film en livemuziek. 

Dors liet zich als danser zien in de hiphop- en breakdancescene. Zij danste bij meerdere gezelschappen, waaronder ISH Dance Collective, en richtte in 2004 mede hiphopschool Solid Ground Movement op. In de jaren daarna ontwikkelde ze zich tot choreograaf. Haar werk bleef niet onopgemerkt en kreeg meerdere prijzen en nominaties.

Lees HIER een interview met choreograaf en theatermaker Alida Dors: ‘We moeten onbeschaamd hoopvol zijn’

'Alida Dors zet een verfrissend raam open naar bovennatuurlijke, vrouwelijke krachten'

De Volkskrant

Traditiegetrouw opent het Nederlands Theater Festival het nieuwe theaterseizoen met De Staat van het Theater, waarin prominenten uit het culturele veld hun kijk op het Nederlandse theaterklimaat delen. Alida Dors maakte er een indrukwekkende performance van die kon rekenen op veel bijval van het publiek:

Een kijkje achter de schermen is hier te zien: