NATUURLIJK

Theater van het Landschap
Drie korte voorstellingen, met muziek, in de natuur van Het Reestdal
do 30 jun 2022 - zo 24 jul 2022
do 30 jun 2022
-
zo 24 jul 2022

NATUURLIJK, Theater van het Landschap: Geniet van voorstellingen in de natuur -  Nieuwe boom voor een kaartje

Kom met de hele familie genieten van NATUURLIJK, Theater van het Landschap, van donderdag 14 tot en met zondag 24 juli in Het Reestdal in Balkbrug.

NATUURLIJK is een samenwerking tussen Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en Landschap Overijssel. Het Landschap bestaat negentig jaar en viert dat onder meer met dit evenement.

Er worden drie korte voorstellingen gespeeld, met veel muziek, op verschillende locaties in het bos. Publiek wandelt van de ene naar de andere voorstelling, ondertussen genietend van de natuur. Bezoekers lopen maximaal 3 kilometer, dus voor jong en oud is het goed te doen. De voorstellingen zijn geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar.

Voor elk verkocht kaartje plant Landschap Overijssel een boom. Wie het wil, kan zijn of haar boom in het najaar zelf planten. Hoe leuk is dat?

Bijzonder doodgewoon
"Locatietheater moet iets zijn wat je niet direct in de zaal kunt maken. De locatie moet het verhaal mooier maken. Dat is met deze locaties zeker het geval", zegt Els Damen. Zij heeft voor NATUURLIJK de voorstelling Bijzonder doodgewoon geschreven.

De hoofdpersoon in haar voorstelling is Jaap. "We volgen hem in de voorstelling van zijn jeugd tot een eind in zijn volwassenheid. Een periode waarin hij een deel van zijn dromen uit het oog verliest, maar een aantal dingen ook weer terugvindt."

In Bijzonder doodgewoon maken de drie acteurs volop gebruik van de locatie. Els: "Er is bijna geen decor. Ik heb wel een paar stoelen nodig, maar daarvoor gebruiken we boomstammen die er al liggen." Ook verder speelt de natuur een voorname rol. "Zodat bij mensen die komen kijken dat gevoel van zorg voor de natuur toch even wordt geactiveerd. Dat je altijd iets kunt doen om een steentje bij te dragen. Hoe klein ook."

De Juffer van Echten
De natuur kan veel over de mensenwereld vertellen, weet schrijver, acteur en regisseur Luuk Haaze. Hij heeft De Juffer van Echten geschreven, een heerlijk, sprookjesachtig verhaal voor jong én oud. Volgens Luuk is dat: Leuk en spannend voor kinderen, wat humor voor de ouders en een onderliggende boodschap. 

Luuk ging op zoek naar verhalen uit de regio en trof een anekdote die het uitgangspunt werd voor zijn eenakter. "Een rijke vrouw gaat trouwen met een arme jongeman. De moeder van de vrouw, ook rijk dus, vindt dat geen goed idee. Als je gaat trouwen, zegt de moeder, zorg dan wel dat je de baas blijft.”Luuk: “Maar de man laat zich niet zomaar onderdrukken door de dochter en moeder. Om hen te imponeren begint hij dieren van de familie dood te schieten. Het is een verhaal over machtsrelaties. Ik heb gekeken wie in het dierenrijk zo’n machtsrelatie kan representeren en kwam uit bij een bijenkolonie."

De Wind in de Wilgen
Bruun Kuijt heeft voor NATUURLIJK de voorstelling De Wind in de Wilgen gemaakt. Bruun heeft zich laten inspireren door het beroemde gelijknamige kinderboek van de Schotse schrijver Kenneth Grahame.

Het is volgens Bruun een voorstelling over de natuur, maar zonder dat het er te dik bovenop ligt. "Het is ook een sprookje, over Mol, Rat en Pad. Ik denk dat het publiek vooral met een vette glimlach naar de voorstelling zit te kijken. Er zit ook wel ontroering in, bijvoorbeeld over hoe iemand, in dit geval Mol, de wereld kan ervaren."Op de achtergrond gaat het natuurlijk wel degelijk over de natuur. "Ja", zegt Bruun, "over hoe mooi die is en hoe vreselijk je die kunt verknallen." Maar ook over hoe je die natuur opnieuw kunt gaan waarderen. "Dat is natuurlijk wat er in coronatijd gebeurd is. Toen hebben veel mensen Nederland en de natuur herontdekt."

Bezoekersinformatie
-De route van de wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen. 
-Adviesleeftijd voor jonge kinderen is 5-plus. 
-Voor kinderen t/m 12 jaar kan gebruik worden gemaakt van de jeugd en jongeren prijs 10 euro.
- De ontvangstlocatie is Bezoekerscentrum De Wheem.

-De route en voorstellingen vinden plaats in de open lucht.

 

Lees HIER het interview met Michael Sijbom

 

Lees HIER het interview met Luuk Haaze

 

Lees HIER het interview met Bruun Kuijt

 

Lees HIER het interview met Els Damen

'Locatietheater moet iets zijn wat je niet direct in de zaal kunt maken'

Els Damen, een van de drie schrijvers/regisseurs

Credits

NATUURLIJK, Theater van het Landschap, wordt mede mogelijk gemaakt door:

Els Damen is langs geweest bij SPUNCK Podium

Theatermaker Els Damen maakt één van de drie voorstellingen die je kunt gaan bezoeken in NATUURLIJK, Theater van het Landschap. In dit fragment van SPUNCK TV, geeft Els uitleg over haar voorstelling 'Bijzonder Doodgewoon' en zingt ze samen met de acteurs uit de voorstelling een lied. 

1Twente interviewde de cast tijdens de repetities in Hof Espelo