Boris Stokman

Als het anders loopt (9+)

Het Houten Huis/Plan d-/Club Guy and Roni's Poetic Disasters Club
Muzikale theatervoorstelling op zoek naar verbinding tussen werelden van mensen met en zonder beperking, vier sterren in de Volkskrant
vr 27 jan 2023 19:30
vr 27 jan 2023
19:30
  • vr 27 jan 2023
    19:30
    Incl. garderobe
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

'En ik, ik ben gewoon anders. Dat is juist goed, zegt mijn vader. Er is al zo veel hetzelfde'

De muzikale jeugdvoorstelling Als het anders loopt (9+), gaat over een wachtkamer waar niemand wil zijn. Waar de muren bewegen, mensen wankelen en tóch sterk blijven. Inclusief muziektheater vol beeldende poëzie en dans, vrijdag 27 januari in het Wilminktheater.

'Iedereen kan hier terechtkomen, zegt mijn vader. Hij vult een oneindige stapel formulieren in en ik moet stil zijn. Het duurt al zeker honderdtien uur. Er is een hoge balie, met daarachter twee blauwe latex handen. Ze zeggen wat we moeten doen, maar ik begrijp het niet. En ik, ik ben gewoon anders. Dat is juist goed, zegt mijn vader. Er is al zo veel hetzelfde.'

Zo begint het verhaal van deze beeldende muziektheatervoorstelling van regisseur Elien van den Hoek, onderdeel van een drieluik over zorg. Acteurs en dansers met en zonder een beperking verbeelden in Als het anders loopt samen met livemuzikanten een wereld vol tegenslag én kracht. 

In deze voorstelling werkt het Groningse jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis samen met Plan d- en dansgezelschap Club Guy and Roni.

De eerste reacties in de media op Als het anders loopt zijn enthousiast. “Knap dat het gelukt is: humorvol en ontroerend jeugdtheater maken over de bureaucratie van het zorgsysteem", zegt de Volkskrant, die liefst vier ⭐⭐⭐⭐ sterren uitdeelt.

Magazine Scènes gaat nog verder, en geeft er vijf ⭐⭐⭐⭐⭐. "Deze voorstelling is zo ontzettend liefdevol. En daarmee ook ijzersterk" en "Deze voorstelling maakt zware onderwerpen licht en barst van de levenskracht. Wauw!"

En Theaterkrant.nl: "De nieuwe voorstelling van Het Houten Huis, Club Guy & Roni en Plan d-  tovert ons een wereld voor waar het feest van de uitzondering gevierd wordt.” 

Zoek verbinding!
Kom eerder naar het theater en maak een kaart voor iemand bij wie het anders loopt.
In de foyer van het Wilminktheater vind je een gigantische verbandtrommel vol spullen om verbinding te maken. Maar… lees eerst de bijsluiter!

Klik HIER voor een interview met regisseur Elien van den Hoek: "Ik wil de zwaarte erkennen, maar ook de kracht van mensen laten zien, en de genegenheid"

'Als het anders loopt laat met een prachtige en bevrijdende parade zien dat iedereen, echt iedereen kan dansen'

De Volkskrant

Credits

Spel en dans: Sam Corver, Andreas Denk, Marloes Dingshoff, Meghan Dobbelsteijn Bisschops, David Feenstra, Laura Feliu Casas, Johannes de Jong, Lucas Saez Collins en Thomas Schellens.
Choreografie: Adam Peterson, Andreas Denk en Elien van den Hoek.

Verbandtrommel (voor verbinding met iemand bij wie het anders loopt)

Bij Als het anders loopt staat er een 'apotheker' in de foyer met een enorme verbandtrommel. Ze deelt bijsluiters uit waarin een manier staat om verbinding te maken met iemand bij wie het leven anders loopt dan verwacht. In de verbandtrommel zitten spullen om een kaart mee te maken. Via een aantal vragen denken bezoekers na over wat ze diegene willen sturen of vragen en waarom.

Het Houten Huis stuurt de kaart op. De kaart bestaat uit twee helften, zodat de ontvanger ervan ook een kaartje terug kan sturen. De verbandtrommel is vanaf een uur voor de voorstelling geopend, en tot een uur na afloop! 

Na de voorstelling delen de mensen van Het Houten Huis een kaart uit met een opdracht voor thuis. Bezoekers kunnen de opdracht doen met het gezin, vrienden of collega’s.