Karolina Maruszak

Niet mijn apen, niet mijn circus

Wim Helsen
Vlaamse cabaretier neemt het publiek mee op een even absurde als humoristische stadswandeling
vr 17 mrt 2023 20:00
vr 17 mrt 2023
20:00
  • vr 17 mrt 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    Wilminktheater, Enschede
    PAY. Zaal

Ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen leiden bij Wim Helsen vaak tot onverwachte gevolgen. Kom genieten van de meester van het absurdisme

Veel absurder dan bij Wim Helsen wordt cabaret niet. En dus is zijn nieuwe solovoorstelling Niet mijn apen, niet mijn circus een regelrechte aanrader. Al die recensies met vier en vijf sterren kunnen er toch niet naast zitten? Kom kijken, vrijdag 17 maart in het Wilminktheater in Enschede.
 
De Vlaamse cabaretier Wim Helsen probeert in zijn zesde solovoorstelling een grap te vertellen. Maar hij is bang dat die verkeerd overkomt. Het is een kleine, fraaie verwijzing naar de actualiteit. Maar veel vaker is Helsen volledig onnavolgbaar. Maar dan wel in een verhaal vol humor, in de situaties die hij beschrijft, de zijpaden die hij bewandelt.

Het verhaal begint met een parkeerboete, waarover Helsen een telefoontje pleegt met een overheidsinstantie. Het is zijn specialiteit: een ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenis leidt tot de meest onverwachte gevolgen. Even later lijkt het alsof niet de Vlaming, maar Franz Kafka een deel van het programma heeft geschreven.

Verderop in het programma, een soort stadswandeling, duikt nog een geit op die blijkt te kunnen praten. En toch, hoe chaotisch en absurd het nu allemaal lijkt, aan het eind blijkt dat de tweevoudig winnaar van de Poelifinario het publiek opnieuw iets zinnigs te vertellen had. Het is een beetje als die reclame van Croma van vroeger: Je moet er even bijblijven, voor het beste resultaat. Komt dat zien.

De pers over Niet mijn apen, niet mijn circus:  

"Zalig escapisme", "Wim Helsen laat weer zien waarom hij de meester van het absurdisme is" ⭐⭐⭐⭐⭐ - de Volkskrant 

"Stilistisch meesterwerk met ingenieus vertelperspectief" ⭐⭐⭐⭐⭐ - NRC 

"Wie een voorstelling van Wim Helsen bezoekt, geeft zich over aan het absurdistische universum van een paranoïde geest" ⭐⭐⭐⭐ - Trouw

 

'Ik laat iets zien van wat er mis is met de mens, door te tonen wat er mis is met mij'

Wim Helsen in Trouw