Italienisches Liederbuch

Laetitia Gerards, Raoul Steffani & Daan Boertien
Een van de beroemdste cycli van Hugo Wolf
wo 19 okt 2022 20:00
wo 19 okt 2022
20:00
  • wo 19 okt 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Hugo Wolf introduceerde opnieuw de komische kant in het lied

Het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf is een van zijn beroemdste cycli. De 46 gedichten zijn Duitse vertalingen van anonieme simpele Italiaanse volksliedjes, vooral over de liefde. De manlijke liederen getuigen meestal van tederheid en aanbidding. Veel van de vrouwelijke liederen benadrukken de komische kant. De uitvoering vindt plaats op woensdag 19 oktober in het Muziekcentrum Enschede.

Tussen 1888 en 1892 schreef Hugo Wolf meer dan tweehonderd liederen die de kern vormen van het werk van deze Oostenrijkse componist die uiteindelijk maar 43 jaar werd. In die periode ontstonden ook de 22 liederen van het eerste deel van zijn Italienisches Liederbuch. Daarna volgde een periode waarin Wolf door toenemende lichamelijke en psychische klachten nauwelijks meer tot componeren kwam. Gelukkig verschenen in 1896 nog de 24 liederen voor het tweede deel van het Liedboek.  

Hoewel het repertoire van Wolf tot op de dag van vandaag minder bekend is dan dat van andere grote liedcomponisten als Schubert en Schumann, is het Italienisches Liederbuch eigenlijk altijd populair geweest. En dat is begrijpelijk. De 46 zeer afwisselende liederen op teksten van anoniem gebleven auteurs duren samen nog geen 80 minuten. Ze zijn omgeven door een mediterrane atmosfeer en tenslotte zit er humor in de liederen: de cyclus beschrijft licht ironisch hoe een verliefde jongeman het object van zijn liefde probeert te overtuigen van zijn overgave, terwijl de jongedame duidelijk haar twijfels heeft.  

Daan Boertien, Raoul Steffani en Laetitia Gerards hebben de gelegenheid aangegrepen om de liedcyclus (aangevuld met duetten van Schumann) te presenteren als een geënsceneerd recital waarin twee wispelturige geliefden hun kijk op de liefde geven. Een theatraal concert kortom rondom de liefdesperikelen die Hugo Wolf zo heerlijk op muziek zette.

Laetitia Gerards
Laetitia Gerards kreeg landelijke bekendheid door haar hoofdrollen in producties van de Nederlandse Reisopera als A Little Night Music van Sondheim en Smetana's Bruid te Koop! Ze zong als soliste bij verschillende orkesten in Nederland en de Verenigde Staten en is ook als vertolkster van het lied regelmatig te horen met pianisten als Ramon van Engelenhoven en Thomas Beijer.

Raoul Steffani
Raoul Steffani is eveneens een veelgevraagd liedzanger en werkt daarbij samen met pianisten als Gerhard Huber en Lucie Horsch. Als solist is hij veelvuldig te horen bij diverse barok- en symfonieorkesten in het concert- passie- en oratoriumrepertoire. Recentelijk bracht hij een enthousiast ontvangen cd uit met liederen van Clara en Robert Schumann waaraan ook mezzosopraan Magdalena Kožená haar medewerking verleende.

Daan Boertien
De Nederlandse concertpianist Daan Boertien is ook als liedbegeleider actief en werkte onder meer samen met Thomas Oliemans en Roderick Williams. Samen met Raoul Steffani won hij in 2018 de Dutch Classical Talent publieksprijs en in 2020 won hij de Berenbergprijs die hem een prijswinnaarsconcert in de Elbphilharmonie in Hamburg opleverde. Daan was regelmatig te zien en te horen in het programma Podium Witteman.  

‘Onaards mooi’

Trouw

Credits

- Laetitia Gerards: sopraan
- Raoul Steffani: bariton
- Daan Boertien: piano

Programma

-Hugo Wolf: Italienisches Liederbuch (compleet)
-Robert Schumann: Er und Sie 
-Robert Schumann: Tanzlied 
-Robert Schumann: Unterm Fenster