Martin Oudshoorn

De Ziel

Lebbis
De Ziel van Lebbis gaat over doen alsof we ertoe doen. ‘En dat spelletje noemen we dan leven’
za 29 okt 2022 20:30
za 29 okt 2022
20:30
  • za 29 okt 2022
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Als Lebbis vertelt, hangt het publiek aan zijn lippen

Er is geen cabaretier in Nederland die zo mooi kwaad kan worden als Lebbis. Het publiek dat zaterdag 29 oktober naar De Kleine Willem in Enschede komt, moet dus hopen dat de 63-jarige Amsterdammer zich de afgelopen maanden weer flink heeft geërgerd.

Na vele succesvolle jaren een duo te hebben gevormd met de al even razendsnel pratende Dolf Jansen, is Hans Sibbel sinds 2000 ook solo op pad. De Ziel is inmiddels de elfde voorstelling. Het recept is steeds hetzelfde: engagement gekoppeld aan persoonlijke en universeel herkenbare verhalen. 

Over De Ziel zegt Lebbis: “Volgens onderzoek van de Amerikaans arts MacDougall zou de menselijke ziel 21,3 gram wegen. Ik vind het weinig. Er is twijfel aan zijn onderzoek. Dat vind ik logisch. Het onderzoek is gedaan begin 20ste eeuw en daarna nooit herhaald. Ik snap wel waarom. Toch wil ik het met u hebben over de ziel, wat het ook is.”

“Sta je op een mooie avond naar de sterrenhemel te kijken, dan weet je ogenblikkelijk; wij doen er totaal niet toe. Of wij er zijn of niet zijn, is irrelevant. Als wij er niet toe doen, rest ons maar een ding. Doen alsof we ertoe doen. En dat spelletje noemen we dan leven. En het mooie van doen alsof is, dat alles kan. We kunnen het spel helemaal zelf ontwerpen, de regels, de beloning, het begin en het einde.”

De pers over Lebbis:

“Als geen ander kan Lebbis hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel nemen en onverbloemde irritaties in een overtuigende en slimme formulering gieten. Het zijn vermakelijke en onderhoudende verhalen waarmee hij zijn publiek in de greep houdt" - NRC

‘Blijf nadenken, verandering is mogelijk, domheid en hypocrisie kan bevochten worden, houdt Lebbis ons steeds voor’

NRC
Martin Oudshoorn