Halie

EXIT Macbeth

Noord Nederlands Toneel
Speciale uitvoering van Shakespeares Macbeth zet dieren in de hoofdrol
za 12 nov 2022 20:00
za 12 nov 2022
20:00
  • za 12 nov 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    PAY. Zaal

EXIT Macbeth: Mensen vervangen door dieren in de hoofdrol

Het Noord Nederlands Toneel brengt een wel heel speciale uitvoering van Shakespeares Macbeth. Er komt in EXIT Macbeth geen mens aan te pas op het toneel op zaterdag 12 november in het Wilminktheater.

Je kent hem van House of Cards, Game of Thrones en de verzamelde werken van Shakespeare: de eerzuchtige, ambitieuze, over lijken gaande alfaman. Shakespeares personage Macbeth is hiervan het archetype.

De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt.

Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten. Juist dat willen de Duitse regisseurs Jan-Christophe Gockel (Münchner Kammerspiele) en Jana Vetten laten zien. Ze geven de natuur en de dieren de hoofdrol en stellen zich de vraag: wat blijft er dan over en hoe kunnen we onze relatie met de natuur herstellen, nadat we haar meer de ruimte hebben gegeven?

Ontwerper Michael Pietsch creëerde met dat doel van opgezette dieren unieke poppen die door de dansers en acteurs uit het NITE-ensemble tot leven gebracht worden. Het is de eerste keer dat de poppen van Pietsch niet door hemzelf, maar door dansers tot leven gebracht worden. Dat levert een beeldende, radicale en interdisciplinaire herwerking op van het originele stuk.

’Shakespeares personage Macbeth is het archetype van de alfaman’

Noord Nederlands Toneel

Credits

Cast: Bien De Moor, Angela Herenda, Sarah Janneh en Jésula Toussaint Visser.