Yara’s Wedding

Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Schauspiel Hannover
Interdisciplinaire (bijna)musical over de vraag: Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken?
wo 31 mei 2023 20:00
wo 31 mei 2023
20:00
  • wo 31 mei 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Geen confrontatie wordt vermeden in deze levendige muzikale voorstelling met vijftien acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden

Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we daar te politiek correct voor geworden? Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken? Het zijn niet de makkelijkste vragen die aan de orde komen in Yara's Wedding, door NITE en Schauspiel Hannover, woensdag 31 mei in het Wilminktheater.

Yara’s Wedding is een interdisciplinaire (bijna) musical, onder regie van Guy Weizman, met tekst van Antigone Akgün, Rik van den Bos, Rasit Elibol en Mohamedou Ould Slahi Houbeini.

Samen schreef deze bijzondere groep schrijvers – geïnspireerd door Edward Said en zijn beroemde boek Orientalism - een nieuwe toneeltekst over het framen van de ander op basis van afkomst, kleur, geaardheid, sociale status en culturele conflicten.

Geen confrontatie wordt vermeden in deze zeer muzikale en levendige voorstelling met vijftien acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden en nationaliteiten. 

In een zoektocht naar betekenis in een snel veranderende wereld maakt NITE (nationaal interdisciplinair theater ensemble) voorstellingen die even spectaculair en verweven zijn als de wereld zelf.

Na SALAM, Brave New World 2.0, Before/After en The Underground, speelt NITE nu Yara's Wedding. Yara's Wedding is een coproductie van NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag en Asko Schönberg) en Schauspiel Hannover.

Klik HIER voor een uitgebreid interview met regisseur Guy Weizman: 'Als ik jouw taal niet spreek, jouw cultuur niet ken, hoe kan ik jou dan toch begrijpen?'

'Edward Said was het dichtste wat de VS had in de buurt van een Sartre. Maar met het cruciale verschil dat Amerika een anti-intellectueel land is, terwijl Frankrijk publieke intellectuelen heel hoog heeft zitten'

Timothy Brennan, biograaf van Edward Said, op wiens werk Yara's Weddings is gebaseerd

Credits

-Regie: Guy Weizman  
-Choreografie: Roni Haver 
-Compositie: Lora Deniz 
-Tekst: Mohammedou Ould Slahi, Rik van den Bos, Antigone Akgün, Rasit Elibol 
-Muziek: Asko Schönberg Ensemble en Slagwerk den Haag 
-Cast: Sarah Janneh, Sanne den Hartogh, Anja Herden, Bien De Moor, Igor Podsiadly, Jésula Toussaint Visser, Nicolas Matthews, Katherina Sattler

Spoiler alert
Yara, Greta, Sebastian en Tony zijn jeugdvrienden. Ze groeiden op in dezelfde buurt en brachten samen lange, natte zomers door. Ze waren onafscheidelijk tot die ene avond. De avond dat het herenhuis afbrandde. 
12 jaar later trouwt Yara met Sebastian. Ter gelegenheid van het feest gaan (oude) vrienden en familie op reis. Ver verwijderd van hun vertrouwde omgeving,worden nieuwe banden gesmeed en komen oude conflicten aan het licht.
In de carrousel van confrontaties, ontmoetingen en situaties op de bruiloft wordt iedereen langzaam zo dronken en emotioneel, dat niemand naar bed wil totdat alles wat gezegd of gedaan moet worden, is gezegd of gedaan.