Yara’s Wedding

NITE, Club Guy & Roni en Schauspiel Hannover
Nederlands Theaterfestival: Yara’s Wedding beste voorstelling - NRC geeft volle vijf ★★★★★ sterren
wo 31 mei 2023 20:00
wo 31 mei 2023
20:00
  • wo 31 mei 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Geen confrontatie wordt vermeden in deze levendige muzikale voorstelling met vijftien acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden

Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we daar te politiek correct voor geworden? Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken? Het zijn niet de makkelijkste vragen die aan de orde komen in Yara's Wedding, door NITE en Schauspiel Hannover, woensdag 31 mei in het Wilminktheater.

Yara’s Wedding is een interdisciplinaire (bijna) musical, onder regie van Guy Weizman, met tekst van Antigone Akgün, Rik van den Bos, Rasit Elibol en Mohamedou Ould Slahi.

Samen schreef deze bijzondere groep schrijvers – geïnspireerd door Edward Said en zijn beroemde boek Orientalism - een nieuwe toneeltekst over het framen van de ander op basis van afkomst, kleur, geaardheid, sociale status en culturele conflicten.

Geen confrontatie wordt vermeden in deze zeer muzikale en levendige voorstelling met vijftien acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden en nationaliteiten. 

In een zoektocht naar betekenis in een snel veranderende wereld maakt NITE (nationaal interdisciplinair theater ensemble) voorstellingen die even spectaculair en verweven zijn als de wereld zelf. Yara's Wedding is een coproductie van NITE, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag, Asko Schönberg en Schauspiel Hannover.

De Nederlandse première heeft de recensenten overtuigd. Vooral die van NRC, die vijf ★★★★★ sterren uitdeelde. ’Yara’s Wedding is zo’n voorstelling waar je met tuitende oren, een vol hart en een vering in je pas naar buiten loopt'.  Dagblad van het Noorden (vier sterren) schrijft 'Yara's Wedding van Guy Weizmans NITE is een ontroerend én geestig medicijn tegen het zwart/wit-denken'. 

Language no problem
In Yara's Wedding wordt Nederlands, Duits, Arabisch en Frans gesproken met Nederlandse en Engelse  boventiteling. Er hangen schermen op het toneel waarop je de tekst altijd in Engels of Nederlands kunt meelezen.

Let op: Er wordt tijdens de voorstelling gebruik gemaakt van een stroboscoop. 

Klik HIER voor interview met regisseur Guy Weizman: 'Als ik jouw taal niet spreek, jouw cultuur niet ken, hoe kan ik jou dan toch begrijpen?'

 

Klik HIER voor interviews met de cast: ‘Heel inspirerend, al die verschillende levens en achtergronden en etniciteiten bij elkaar’

'Guy Weizman en zijn fantastische ensemble hebben een totaalkunstwerk gecreëerd'

Hannover Allgemeine

Credits

- Concept: Guy Weizman
- Cast: Karima El Fillali, Anja Herden, Sanne den Hartogh, Sarah Janneh, Nicolas Matthews, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Katherina Sattler en Jésula Toussaint Visser
- Regie: Guy Weizman in samenwerking met de cast
- Choreografie: Roni Haver
- Compositie: Loradeniz, Karima El Fillali
- Dramaturgie en plot: Friederike Schubert
- Livemuziek: Jochem Braat, Karima El Fillali, Oriol Marès, Niels Meliefste

 

Nederlands Theaterfestival: Yara’s Wedding beste voorstelling
Yara’s Wedding is door de jury van het Nederlands Theaterfestival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van het Nederlandse theaterseizoen.
Het juryrapport meldt over Yara’s Wedding: ‘’Een exuberant, overlopend internationaal spektakel van zang, dans en teksttoneel, Yara’s Wedding doet overal een schepje bovenop en creëert een onweerstaanbare muzikale en hypnotiserende wereld waarin vijf vrienden opgroeien post 9/11 en elkaar vinden en verliezen in de grote vragen van hun tijd. Vreemdelingenhaat, racisme, homohaat, in de persoonlijke verhoudingen versmelten de grote politieke thema’s tot de menselijke maat.’’