Beethoven - Brahms

Valerius Ensemble
Nieuwe reeks zondagmiddagconcerten van Valerius Ensemble, te beginnen in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum
zo 16 okt 2022 14:30
zo 16 okt 2022
14:30
  • zo 16 okt 2022
    14:30
    INCL. GARDEROBE, KOFFIE/THEE VOORAF EN (PAUZE)DRANKJE
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Brahms kiest in zijn Hoorntrio Opus 40 voor andere muzikale aanpak dan gebruikelijk bij een trio

Al bijna 35 jaar maken de zondagmiddagconcerten van het Valerius Ensemble een vast onderdeel uit van de kamermuziekprogrammering in Enschede. In die jaren hebben honderden bekende en minder bekende composities op de lessenaars gestaan en heeft het publiek kennis kunnen nemen van oude en nieuwe meesterwerken. Op zondag 16 oktober is de aftrap van een nieuw Valerius-seizoen. In de Kleine Zaal van het Muziekcentrum worden werken van Beethoven en Brahms gespeeld.

Het eerste concert in het nieuwe seizoen wordt gevormd door een programma waarin het Hoorntrio Opus 40 van Brahms centraal staat. Het is een bijzonder werk, niet alleen vanwege de ietwat ongebruikelijke muziekbezetting, maar ook omdat Brahms voor een andere muzikale aanpak kiest dan gebruikelijk bij een trio. Brahms toont de hoorn overwegend in zijn pastorale gedaante.

Brahms grote voorbeeld is Ludwig van Beethoven. Een van diens vioolsonates vormt in dit concert de natuurlijke tegenhanger van het hoorntrio. De laatste sonate dateert van 1812, maar de eerste negen werden geschreven in een tijdsbestek van zes jaar, tussen 1797 en 1803. Het zijn sonates 'voor pianoforte met viool' zoals Beethoven ze in navolging van Mozart noemde. Op het programma staat uit de serie van Drie sonates Opus 12, nr 2 in A. Een sprankelende sonate van een jonge Beethoven.

In Quarter after four maakt hoornist en componist Kerry Turner de bezoekers deelgenoot van het feit dat hij elke ochtend om kwart over vier ontwaakt. De compositie dateert uit 1996 en was bedoeld voor een concert waar eveneens het hoorntrio van Brahms op het programma stond.

Brahms grote voorbeeld is Ludwig van Beethoven

Corina Liefers

Credits

Carla Leurs, viool
Corina Liefers, hoorn
Frank Peters, piano

Programma

- Kerry Turner: Quarter after four voor hoorn, viool en piano
- L. van Beethoven: Sonate voor viool en piano in A-gr.t, Op. 12 nr 2
- J. Brahms: Trio voor hoorn, viool en piano in Es-gr.t., Op .40