Dansen en Dromen

Dostojevski Quartet
Debuut in Enschede met staalkaart van werken die kwartet na aan het hart liggen
do 1 dec 2022 20:00
do 1 dec 2022
20:00
  • do 1 dec 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Dansen en Dromen: drie werken van uiteenlopende aard die ontwikkeling Dostojevski Quartet demonstreren

Het in 2014 opgerichte Dostojevski Quartet maakt op donderdag 1 december in het Muziekcentrum Enschede hun debuut in Enschede met een staalkaart van werken die hen na aan het hart liggen. Onder de titel Dansen en Dromen hebben zij drie werken van heel uiteenlopende aard gekozen die de ontwikkeling van het strijkkwartet demonstreren.

Tegelijkertijd laat dit concert perfect horen waarom dit kwartet gerekend wordt tot het beste dat Nederland op het gebied van het strijkkwartet te bieden heeft en het al eerder optrad in de belangrijkste festivals en concertzalen van ons land.

Het programma wordt geopend met Beethovens strijkkwartet opus 18 nr. 3, dat een van zijn mooiste liedachtige langzame delen bevat en eindigt met zijn interpretatie van een snelle Italiaanse volksdans: de tarantella. 

In zijn vierde strijkkwartet uit 1928 grijpt Béla Bartók terug op de symmetrische vijfdelige vorm die Beethoven gebruikte voor een aantal van zijn strijkkwartetten, maar daar houdt de vergelijking zo'n beetje op. Het kwartet, dat we een uiting van gestolde oerkracht kunnen noemen, heeft hoekdelen van een buitengewoon expressieve, bijna explosieve kracht, waarin dansritmes uit Hongaarse, Roemeense en Bulgaarse volksmuziek een nieuwe klankwereld oproepen.

In het kamermuziekjaar 1842 waagde Robert Schumann zich voor het eerst aan het genre van het strijkkwartet. Dat werd vanwege de meesterwerken van Haydn, Mozart en Beethoven in Duitsland gezien als gevaarlijk glad ijs. Met zijn drie strijkkwartetten opus 41 slaat Robert Schumann een brug naar de strijkkwartetten opus 18 van Ludwig van Beethoven.

Bij het beluisteren van de heerlijke dansante finale van dit derde kwartet kun je je goed voorstellen waarom de leden van het Dostojevski Quartet kozen voor de titel Dansen en dromen...

Onderdeel van:
De kleine WELKOMPAS

‘Het Dostojevski Quartet wordt voortgestuwd door cellist Emma Kroon’

Het Parool

Credits

Dostojevski Quartet:
- Charlotte Basalo Vázquez: viool
- Julia Kleinsmann: viool
- Francesca Wiersma: altviool
- Emma Kroon: cello

Programma

- L. van Beethoven: Strijkkwartet in D-gr.t. Op. 18 nr. 3
- B. Bartók: Strijkkwartet nr. 4 in C-gr.t. Sz. 91
- R. Schumann: Strijkkwartet in op. 41 nr. 3