Een Pools geluid

Valerius Ensemble
Strijkkwartet speelt werken uit de negentiende en twintigste eeuw, van Elsner, Van Bree en Weinberg
zo 29 jan 2023 14:30
zo 29 jan 2023
14:30
  • zo 29 jan 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Valerius Ensemble zorgt met zondagmiddagconcerten al bijna 35 jaar voor tractaties voor de liefhebbers van kamermuziek

 

 

Het Valerius Ensemble treedt aan als strijkkwartet voor het concert met de titel Een Pools geluid. Op zondagmiddag 29 januari staat, in de kleine zaal van het Muziekcentrum, werken van Elsner, Van Bree en Weinberg op het programma.

Al bijna 35 jaar maken de zondagmiddagconcerten van het Valerius Ensemble een vast onderdeel uit van de kamermuziekprogrammering in Enschede. De zes concerten die dit concertseizoen worden uitgevoerd tonen het ensemble wederom in diverse gedaanten, van trio tot oktet.

Vandaag staan werken uit de negentiende en twintigste eeuw waarvan er twee een Pools tintje hebben. Józef Antoni Franciszek Elsner (1769-1854) was directeur van de Nationale Opera van Warschau, maar het bekendst werd hij als leraar van Fryderyk Chopin, die hij tussen 1823 en 1826 onder zijn hoede nam.

Johannes van Bree werd onsterfelijk door zijn Allegro voor vier strijkkwartetten uit 1845. Het kwartet van vandaag werd in 1849 geschreven als eerbetoon aan tsarendochter Anna Paulowna, echtgenote van koning Willem II.

De Joodse componist Mieczysław Weinberg uit Warschau vluchtte bij de inval van de Duitse troepen in Polen naar de Sovjetunie. Hij raakte goed bevriend met Sjostakovitsj, met wie hij een weddenschap afsloot over wie de meeste strijkwartetten zou schrijven. Sjostakovitsj maakte er uiteindelijk 15, Weinberg 17. Daarvan horen we vandaag het tweede.

'Kamermuziek is zo intiem, komt zo dichtbij dat het je altijd bij de strot grijpt, zelfs als ze stukken spelen die je misschien helemaal niet kent'

Jan Voortman, bestuursvoorzitter Valerius

Programma

- J. Elsner - Strijkkwartet in d-kl.t. Op. 8 nr. 3 

- J. van Bree - Strijkkwartet nr. 3 in d-kl.t. 

- M. Weinberg - Strijkkwartet nr. 2 in G-gr.t. Op. 3