PASSIE VOOR BACH - Con Amore

Ensemble Himmelsburg
Horen wij hier Bach als galante minnaar?
zo 11 dec 2022 11:00
zo 11 dec 2022
11:00
  • zo 11 dec 2022
    11:00
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

‘Jezelf oefenen in de liefde en elkaar in vrolijkheid liefkozen’

De Passie voor Bachserie is een concertserie van vier concerten op zondag voor alle Bachliefhebbers, uitgevoerd door prominente musici. Op zondag 11 december speelt het ensemble Himmelsburg in De Grote Kerk een concert onder de noemer Con Amore. In dit eerste concert spreekt de liefde.

Natuurlijk heeft Bach in zijn leven veel serieuze en stichtelijke werken geschreven, maar hier horen we hem van een heel andere kant. Misschien wel die van de galante minnaar?

Op het programma staat een lieflijk, klein vioolconcert met een dromerig middendeel, een concert voor de 'liefdeshobo' met zijn honingzoete klank.

Centraal staat de beroemde sopraan-solocantate waarvan lang werd gedacht dat Bach deze misschien schreef voor zijn eigen huwelijk in 1721 met zijn tweede vrouw Anna Magdalena. Jezelf oefenen in de liefde en elkaar in vrolijkheid liefkozen, zo'n tekst klinkt toch heel anders dan O Haupt voll Blut und Wunden... Overigens zat dat oefenen in de liefde bij Bach en zijn Anna Magdalena wel goed. Voor zover we weten was het een goed huwelijk waarin ook veel werd geliefkoosd: ze kregen samen twaalf kinderen.

Het ensemble Himmelsburg staat onder leiding van Pieter Dirksen, met medewerking van Carla Leurs (soloviool) en Griet De Geyter (sopraan). Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. De serie bestaat uit vier concerten. Op 26 februari, 26 maart en 7 mei vinden de overige concerten plaats.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro.

Klik HIER voor een interview met Erik Olsman, contrabassist en een van de oprichters van Ensemble Himmelsburg: "Als mensen zich ervoor openstellen, is er bijna niemand die de muziek van Bach niet mooi vindt"

We horen Bach van een heel andere kant

Credits

-Ensemble Himmelsburg 
-Pieter Dirksen: muzikale leiding en klavecimbel
-Carla Leurs: solo-viool
-Griet De Geyter: sopraan 

Programma

- J.S. Bach: Concert voor oboe d'amore in A, BWV 1055R
- J.S. Bach: Vioolconcert in g, BWV 1056R
- J.S. Bach: Delen uit Klavierbüchlein für Anna Magdalena
- J.S. Bach: Cantate Weichet nur betrübte Schatten, BWV 202