Reminiscenses

Sofia Vasheruk & Friends
Muzikale herinneringen van Rachmaninov
vr 24 feb 2023 20:00
vr 24 feb 2023
20:00
  • vr 24 feb 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Laatste interview Rachmaninov als leidraad voor concert Sofia Vasheruk & Friends

Op het eerste gezicht lijkt dit zomaar een concert ter nagedachtenis aan Sergei Rachmaninov (1873-1943) in het jaar dat we zowel zijn geboorte als zijn overlijden herdenken. Maar het is meer...  Wat is er meer? Dat wordt allemaal duidelijk op vrijdag 24 februari in het Muziekcentrum.

Sofia Vasheruk en haar muzikale vrienden nemen ons mee in een muzikaal verhaal over de velen die net als Rachmaninov aan het begin van de twintigste eeuw Rusland voor altijd zouden verlaten. Ze konden niet meer leven en werken in het land dat zij zo lief hadden om zijn eeuwenoude en veelzijdige cultuur, zijn schitterende natuur en zijn rijke taal. Hen stond de tragedie te wachten van het vooruitzicht dat zij nooit meer terug zouden kunnen keren naar het land van hun jeugd, omdat dat land niet meer bestond.

In dit programma klinken naast composities van Rachmaninov ook werken van zijn helden en tijdgenoten. De muziek illustreert de geschiedenis die wordt verteld aan de hand van het laatste interview dat hij gaf.

Naast het eerste Trio élegiaque, dat Rachmaninov schreef toen hij 18 jaar was, is een selectie uit zijn preludes en zijn études-tableaux te beluisteren, evenals een paar transcripties en liederen van hem en van zijn grote idool Tsjaikovski. Bij dit muzikale verhaal over klinkt verder ook muziek van Rachmaninovs goede vriend Nikolai Medtner, die via Berlijn en Parijs uiteindelijk in Londen terechtkwam en van Vladimir Drozdov die in 1923 naar de Verenigde Staten uitweek.

Met Au tombeau de Rachmaninoff richtte deze laatste niet alleen een muzikaal monument ter nagedachtenis op van een goede vriend, maar voor een hele generatie musici die hun vaderland verliet en nooit meer terugzag.

Het concept en de realisatie van dit bijzondere concert is van de hand van pianiste Sofia Vasheruk die in 2007 naar Nederland kwam om hier te studeren en zich sindsdien ontwikkelde tot een veel gevraagd concertpianiste met een wereldwijde carrière en een breed scala aan uiteenlopende muzikale activiteiten. Zij krijgt in dit concert gezelschap sopraan Anna Emylanova, van haar partner, pianist Andrey Nesterenko en verder van violist Daniel Rowland en celliste Aleksandra Kaspera. Bovendien opereert musicoloog Leo Samama als presentator. 

‘Muziek heeft de kracht om een personage te vormen’

Sofia Vasheruk op kaliberkunstenschool.nl

Credits

Sofia Vasheruk & Friends zijn:
- Anna Emelyanova: sopraan
- Daniel Rowland: viool
- Aleksandra Kaspera: cello
- Sofia Vasheruk: piano
- Andrey Nesterenko: piano
- Leo Samama: presentator

Programma

- S. Rachmaninov: Trio élegiaque nr. 1 in g-kl.t.,
- selectie uit de Preludes en de Études-tableauxliederen en -transcripties
- Muziek van P.I. Tsjaikovski, N. Medtner en V. Drozdov