PASSIE VOOR BACH - Serenade voor Leopold (deel 2)

Ensemble Himmelsburg
Bach als kapelmeester aan het hof van prins Leopold von Anhalt-Cöthen
zo 26 feb 2023 11:00
zo 26 feb 2023
11:00
  • zo 26 feb 2023
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Een paar heerlijke, lichtvoetige aria's en duetten

De Passie voor Bachserie is een concertserie van vier concerten op zondag voor alle Bachliefhebbers, uitgevoerd door prominente musici. Op zondag 26 februari speelt het ensemble Himmelsburg in De Grote Kerk een concert onder de noemer Serenade voor Leopold.

Tussen 1717 en 1723 was Bach kapelmeester aan het hof van de muziekminnende prins Leopold von Anhalt-Cöthen. De vorst was gereformeerd, dus kerkmuziek hoefde Bach niet te schrijven. Wel componeerde hij een grote hoeveelheid instrumentale muziek – waarvan het merendeel jammer genoeg verloren is gegaan – zoals Ouvertures met bijbehorende suites van Franse hofdansen, concerten en veel kamermuziek.

Voor de verjaardagen en de nieuwjaarsrecepties van prins Leopold en zijn familie is een aantal serenades bewaard gebleven, waaronder deze, waarin personificaties van de Tijd en van de Goddelijke Voorzienigheid eerst het verleden en vervolgens de gouden toekomst van het vorstendom bezingen.

Deze serenade voor nieuwjaarsdag 1719 bevat een paar heerlijke, lichtvoetige aria's en duetten. Bach zelf was er ook mee in zijn nopjes want hij hergebruikte de muziek van een aantal delen vijf jaar later in Leipzig voor een cantate voor derde Paasdag.

 

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. In deze serie staan nog twee concerten geprogrammeerd: Op 26 maart en 7 mei.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro.

Klik HIER voor een interview met Erik Olsman, contrabassist en een van de oprichters van Ensemble Himmelsburg: "Als mensen zich ervoor openstellen, is er bijna niemand die de muziek van Bach niet mooi vindt"

Bach componeerde een grote hoeveelheid instrumentale muziek

Credits

- Ensemble Himmelsburg
- Pieter Dirksen: Muzikale leiding en klavecimbel
- Carla Leurs: Soloviool
- Sytse Buwalda: Alt
- William Knight: Tenor      

Programma

-J.S. Bach: Ouverture (suite) in C, BWV 1066
-J.S. Bach: Vioolconcert in a, BWV 1041
-J.S. Bach: Serenade Die Zeit die Tag und Jahre macht, BWV 134a