Roger Neve

EUS

Evrim Akyigit, Jasper Stoop, Dinda Provily, Jurjen Zeelen & Giulia Reiss
Vier ★★★★ sterren voor theaterbewerking van autobiografische schelmenroman Özcan ‘Eus’ Akyol
do 26 jan 2023 20:30
do 26 jan 2023
20:30
  • do 26 jan 2023
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede
    Geweest

EUS tragikomische muzikale voorstelling met kleurrijke personages

Theater RAST brengt op donderdag 26 januari een theaterbewerking van de autobiografische schelmenroman EUS van Özcan Akyol op de planken van De Kleine Willem. EUS is gebaseerd op het gelijknamige boek van de columnist, radio- en televisiemaker en vooral schrijver.

EUS vertelt het verhaal van Eus, zoon van een gastarbeider. Eus is nergens thuis, leeft constant op gespannen voet met zijn norse vader, raakt bevriend met kampers, komt terecht in een gevalletje eerwraak en trekt op strooptocht door Europa.

Eus leeft van dag tot dag, denkt alleen maar aan meisjes scoren en beledigt iedereen. Eus probeert uit zijn lage sociale klasse te ontsnappen, maar worstelt met de druk van zijn familie en de maatschappij.

Regisseur Celil Toksöz vertelt verhalen over de levens van mensen die onder de radar leven. EUS is een tragikomische muzikale voorstelling met kleurrijke personages.

Het boek Eus zorgde meteen na publicatie voor een hoop beroering. Tijdens een optreden bij De Wereld Draait Door rekende de auteur af met het gilde der allochtonenschrijvers, dat volgens hem vooral bestaat uit poseurs, loopjongens en mensen zonder echt verhaal. Hij verweet zijn collega’s herhaling in hun werk en wilde absoluut niet tot deze categorie worden gerekend – ondanks zijn Turkse achtergrond.
Eus werd direct een succes; in een week tijd verkocht de uitgever meer dan tienduizend exemplaren. Ondertussen zijn er meer dan 75 duizend exemplaren van de roman verkocht.

De Theaterkrant is onder de indruk: ''Er zit absoluut kracht in de uitvoering en de voorstelling is rijk aan inhoud. Er zit veel waarde in hoe het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van personen die vaak onderbelicht blijven of geframed worden door de media. Thema’s als institutioneel racisme, seksualiteit, bi-culturele identiteit, intergenerationeel trauma en klasse-ongelijkheid trekken voorbij.''

'Drama en komedie zijn mooi in balans'

NRC ★★★★

Credits

- Spel: Evrim Akyigit, Jasper Stoop, Dinda Provily, Jurjen Zeelen en Giulia Reiss.

'Humoristische performance die met veel vaart voorbij flitst'
NRC geeft Eus vier ★★★★ sterren: ‘’Het is een humoristische performance die met veel vaart voorbij flitst, waarbij het drama en de komedie mooi in balans zijn. Toneelschrijver Don Duyns bewerkte de roman tot een voorstelling met veel vaart. In korte, snelle scènes springen we – veelal chronologisch – door Eus’ leven. Daarin is vooral aandacht voor zijn gezinssituatie, vriendschappen en jeugdliefdes. Hoofdrolspeler Jurjen Zeelen is ontwapenend als de charismatisch-onhandige Eus, die van alles voor elkaar krijgt, maar uiteindelijk stuurloos naar de fles grijpt.’’