Neeltje de Vries

Een nacht met Sjahrazade

Club Classique
Zinnenprikkelende muzikale vertelling met verhalen uit duizend-en-één-nacht; vier ⭐⭐⭐⭐ sterren in NRC
vr 17 feb 2023 20:00
vr 17 feb 2023
20:00
  • vr 17 feb 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Abdelkader Abdelkader geeft moderne twist aan sprookjes - Club Classique matcht muziek en woorden

De verhalen uit duizend-en-één-nacht spreken nog altijd tot de verbeelding. Schrijver en presentator Abdelkader Benali vertelt op vrijdag 17 februari in het Muziekcentrum op meeslepende wijze het verhaal over Sjahrazade en hoe zij de tiran van Bagdad met haar vertelkunst zo weet te betoveren dat ze haar eigen executie telkens een dag weet uit te stellen.

Abdelkader geeft een moderne twist aan de sprookjes en Club Classique matcht muziek en woorden.

We maken kennis met de tiran van Bagdad. Nadat hij bedrogen is in de liefde, zweert hij wraak. Elke avond neemt hij een jonge maagd tot vrouw en laat haar de volgende ochtend om het leven brengen.

Sjahrazade is ervan overtuigd dat ze de tiran kan genezen van zijn wraakzucht door hem verhalen te vertellen. Ze laat zich door haar vader aan de tiran uithuwelijken en begint te vertellen. Op deze manier hoopt ze niet alleen haar eigen lot te keren, maar ook alle andere vrouwen te redden. Zal het haar lukken?

De verhalen worden omlijst door klassieke muziek, geïnspireerd door de Oriënt en gespeeld door de musici van Club Classsique. Een magische en zinnenprikkelende belevenis met een wonderschone mengeling van exotische klanken en tot de verbeelding sprekende muziek.   

NRC bezocht de voorstelling en was onder de indruk: vier sterren. 'De drie geschiedenissen die Benali kiest, zitten vol poëzie, toverkunst en wrede wendingen van het lot en de menselijke natuur', aldus de krant.

'En de musici van Club Classique versterken die opgeroepen beelden en stemmingen met korte muziekfragmenten die een dialoog met Benali aangaan ofwel met hele delen die de gevoelens van de personages verder uitwerken. En ze doen dat met een helderheid die past bij de wolkeloze nacht.'

‘Een nacht met Sjahrazade is verteltheater en theaterconcert ineen, waarbij muziek en taal elkaar op speelse wijze versterken’

Theaterkrant.nl

Credits

- Abdelkader Benali: schrijver en verteller 
- Club Classique: Caspar Vos (piano), Myrthe Helder (viool) en Leonard Besseling (cello)

Club Classique
Je komt ze overal tegen: in de concertzaal, om de hoek in het café, thuis op de buis, zomaar in het wild op een weiland en in de theaters. Voorstellingen van Club Classique zitten vol spannende combinaties, onverwachte twists en ontroerende verhalen. Violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling vormen het kloppend hart en denken in muziek, verhalen, theatervormen en beelden. Ze werken en spelen samen met schrijvers, dichters, filmmakers en acteurs. Muziek, beelden en verhalen versterken elkaar en vormen één vloeiend geheel.

Programma

Delen uit:

- Rimski-Korsakov:Sheherazade 
- Grieg: In de hal van de bergkoning
- Fazıl Say:Vioolsonate
- Nielsen: Oriëntaalse feestmars
- Tsjaikovski:Arabische dans
- Kodály: Cellosonate
- Dvořák:Dumky-trio
- Rachmaninov:Cellosonate 
- Sjtsjedrin:Humoresque
- Fazıl Say: Space Jump