KLOEK

Muziektheatergroep BOT
Vier ★★★★ sterrenvoorstelling: 'Een troostrijk, bonkig fanfaregeluid uit eigen, kunstig gemaakte machines van sloopmateriaal'
di 25 apr 2023 20:00
di 25 apr 2023
20:00
  • di 25 apr 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Vier verschillende mannen van BOT hebben één ding gemeen: Ze zijn niks zonder hun moeder

Na vele voorstellingen in het Nederlandse festivalcircuit, succesvolle tournees door Europa en voorstellingsreeksen op locatie maakt muziektheater BOT op veler verzoek een zaalproductie. Op dinsdag 25 april is de voorstelling Kloek te zien in het Wilminktheater. Kloek gaat over een universeel thema: moederliefde. 

Op de vloer staan vier kloeke mannen, van wisselende komaf, met een verschillend bouwjaar, uit een ander nest. Er is één ding dat ze met zekerheid delen: ze zijn niks zonder hun moeder.

De tere mannenziel van BOT geeft zich bloot in een eigentijdse meting met de moederfiguur in alle vormen. In een montagevoorstelling volgen de bezoekers de lijn van verschillende levensfasen: Van het moment van conceptie en de eerste schreeuw om leven tot de laatste zucht van de dood en tot ver daarna – de ontastbare herinnering aan een moeder, of ze nu een begripvol klankbord of vervloekte kenau was.

Kloek laat het fundamentele verlangen voelen naar een warme kloek, de instinctieve hang naar de meest kwetsbare staat van zijn. 

In de kenmerkende BOT-traditie speelt Kloek zich af in een klinkend decor wat tegelijk het muzikale idioom als het podiumbeeld bepaalt. 

De veelkleurige verhouding die een man tot zijn moeder kan hebben, wordt gevangen in de combinatie van de muzikaliteit van de tekst, de composities en klanken van de installaties van BOT; zowel kwetsbaar als stoer, met een gezonde dosis humor.

Veel lof van de pers
De Volkskrant geeft vier ★★★★ sterren: ‘’Zoals altijd tovert het viertal een troostrijk, bonkig fanfaregeluid uit eigen, kunstig gemaakte machines van sloopmateriaal.’’

De Theaterkrant: ‘’De spelers hebben geen enkele pretentie, ze doen niet gewichtig of quasi-filosofisch, ze maken rauw, intens en uitbundig muziektheater.’’

NRC: "Met de zelf vervaardigde instrumenten maakt BOT dampende, jazzy ketelmuziek en liedjes waar Tom Waits zich niet voor zou schamen. Elke voorstelling is een feestje."

Onderdeel van:
De grote WELKOMPAS

'De spelers maken rauw, intens en uitbundig muziektheater.'

Theaterkrant
Muziektheatergroep BOT

Credits

- Spel en muziek: Job Van Gorkum, Tomas Postema, Geert Jonkers en Doan Hendriks.

Muziektheatergroep BOT
Muziektheater BOT heeft vanaf zijn debuut in 2009 een markante eigen taal ontwikkeld van ongepolijste beeldenpoëzie, recht-voor-zijn-raaptheater met zelfgemaakt instrumentarium en kleine liedjes met een groot hart. BOT schuurt, raakt en roert zijn publiek. 
BOT heeft zijn wortels in het beeldend theater en de kinetische kunst, en combineert dat met een weids scala aan muzikale stijlen, gelardeerd met een stevige dosis humor.
BOT is te zien op festivals door heel Nederland en Europa met tourvoorstellingen voor een zeer divers publiek.