Sjoerd Derine

Scala & Limited

De Châtel sur Place | Krisztina de Châtel
Twee choreografieën drukken hedendaags levensgevoel uit dat steeds dominanter wordt
di 1 nov 2022 20:00
di 1 nov 2022
20:00
 • di 1 nov 2022
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Wilminktheater, Enschede
  Pay. Zaal
  Geweest

‘De speelruimte van de mens, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner’

Scala & Limited is een tweeluik van de hand van choreografe Krisztina de Châtel, bestaande uit Scala voor vijf vrouwelijke dansers en Limited voor een mannelijke solodanser. Krisztina de Châtel wil met het avondvullende programma op dinsdag 1 november in de Pay.Zaal van het Wilminktheater van de twee choreografieën een hedendaags levensgevoel uitdrukken dat in haar ogen steeds dominanter wordt.

De restricties van de afgelopen anderhalf jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen - een terugkerend thema in de choreografieën van Krisztina - ineens actueel en concreet.

De gebeurtenissen rond corona versterkten volgens haar een nog veel grotere, actuele maatschappelijke problematiek: het gevoel existentieel gevangen te zitten als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. ‘’Het borrelt overal op als gevolg van wereldwijde bedreigingen door polarisatie, terreur en klimaat en als gevolg van een gebrek aan perspectief en groeimogelijkheden, fysiek en spiritueel. De speelruimte van de mens, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner.’’

In het tweeluik Scala & Limited geeft De Châtel uitdrukking aan deze gevangenschap: in Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap en in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis.

Lees HIER interview met Krisztina de Châtel: ‘Het is van belang dat er een reactie komt op deze tijd’

‘Het is prachtig hoe Krisztina de Châtel werkt met tegenstellingen: mens-machine, licht-donker, gevoelig-hard’

Trouw ★★★★

Credits

Limited
-Choreografie: Krisztina de Châtel
-Danser: Ivan Montis

Scala
-Choreografie: Krisztina de Châtel
-Muziek: J.S. Bach en Han Otten
-Dansers: Marina Bilterijst, Patricia van Deutekom, Alice Gioria, Martina Orlandi en Federica Panariello

Krisztina de Châtel
De van oorsprong Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel heeft meer dan zeventig choreografieën en drie dansfilms gemaakt. Ze weet telkens opnieuw te boeien met haar unieke, energieke dans vol wiskundige bewegingen.
Haar voorstellingen draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. In het lichaam zelf woedt ook een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Programma

- Composities: J.S. Bach, Han Otten