Perla van Kessel

Stille Nacht am Silbersee

Silbersee
Warme samenkomst en een rijkdom aan klanken, gedachtes en thema's
za 17 dec 2022 20:00
za 17 dec 2022
20:00
  • za 17 dec 2022
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Stille Nacht am Silbersee probeert grip te krijgen op verleden en toekomst

In de nieuwe editie van Stille Nacht am Silbersee proberen we op zaterdag 17 december in De Grote Kerk grip te krijgen op het verleden en op de toekomst. De decembermaand is er een van reflectie en bezinning. Het jaar 2022 heeft zich in ons collectief geheugen genesteld; een jaar waarin delen van de wereld eeuwenoude en diepgewortelde conflicten hun apotheose vinden.

Na de succesvolle edities met schrijvers Arthur Japin en Anna Enquist, psychiater Glenn Helberg en actrice Ariane Schluter nodigt Silbersee dit jaar voor de vijfde keer een wintergast uit voor een stemmig en meditatief programma in de aanloop naar kerst.
Onder leiding van actrice Bodil de La Parra bewegen we ons door een bijzondere voorstelling. Verwacht een intiem concert, waarin tekst en muziek samenkomen in een persoonlijke vertelling.

Bodil leest de brief voor die Emma Lesuis schreef aan haar opa om een zwijgen te doorbreken. ‘’Een zwijgen dat al het hele leven van haar moeder klinkt’’, aldus Bodil. ‘’Ons koloniale verleden liet zijn sporen na. Dit is slechts een fractie van dat spoor. In de brief gaat Emma op zoek naar haar opa. Wie was hij en wat maakte hem tot wie hij was?’’

Speciaal voor deze editie componeerde David Dramm nieuw werk. In de internationale pers wordt Dramm een 'Amerikaanse iconoclast' genoemd en zijn muziek omschreven als 'het grensverleggende terrein tussen Charles Ives, Jimi Hendrix en Lou Reed’.  David is voorzitter van het innovatieve muzikantencollectief Splendor.

Wie is Bodil de la Parra?
Bodil de la Parra is actrice en toneelschrijver. Ze schreef en speelde bij veel gezelschappen. Haar zelfgeschreven solo Het Verbrande Huis (2018) over haar Surinaamse familiegeschiedenis ging op tournee in Nederland en Suriname en werd in juni 2020 gevolgd door het gelijknamige boek. Op televisie was Bodil onder meer als Irene te zien in de televisieserie Klem 1 & 2

Wie is Emma Lesuis?
Emma Lesuis onderzoekt, schrijft, filmt en presenteert met een focus op documentaireverhalen. Het liefst combineert ze verschillende disciplines in documentaireperformances. Naast eigen projecten wordt Emma ingehuurd als moderator/presentator voor live events en podcasts.

‘Mooie zinnen over de wiegende zee en de hallucinerende ritmiek van de golfslag’

theaterkrant.nl

Credits

-Compositie: David Dramm
-Libretto: Emma Lesuis
-Performers: Jonatan Alvarado, David Dramm, Bodil de la Parra en Dirge Seçil Kuran

Wat is Silbersee?
Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap. Het is een enigszins chaotische familie van zielsverwanten rond zanger en boerenzoon Romain Bischoff. Geworteld in opera, maar met de ramen en deuren wijd open voor eigenzinnige talenten uit de meest uiteenlopende genres en disciplines.
Met de stem als oer-instrument geeft Silbersee klank aan dat wat gehoord moet worden.
Silbersee werkt graag samen met anderen en maakt voorstellingen over de wereld van nu en die van de toekomst.