Broekhuis op zondag

Hommage aan Rosita Steenbeek
Culturele middag boordevol verrassingen
zo 11 sep 2022 16:00
zo 11 sep 2022
16:00
  • zo 11 sep 2022
    16:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Rosita Steenbeek middag in de schijnwerpers tijdens Broekhuis op Zondag

De in Rome woonachtige schrijfster Rosita Steenbeek is op zondag 11 september om 16.00 uur in De Kleine Willem in Enschede de hoofdgast bij een nieuwe editie van Broekhuis op Zondag. Tal van bekenden brengen deze middag een hommage aan Rosita’s Rome. 

Broekhuis op Zondag is een culturele middag vol verrassingen. Jonge artiesten vertolken er werk van een oudere generatie, vrienden en vakgenoten halen herinneringen op en de lach is nooit ver weg. Muziek, miniconferences en goede gesprekken wisselen elkaar af. De presentatie is in handen van Inga Tjapkes en Kees Schafrat.

De gasten die een hommage brengen aan Rosita’s Rome zijn:
Radiopresentator Mieke van der Weij. Zij is een jeugdvriendin van Rosita.
Historicus Fik Meijer vertelt over de historische woonplek van Rosita aan de hand van de beroemde keizers, onder wie Caesar en Augustus.
Jan Riesewijk zorgt met een conference over de protestantse Rosita nabij het Vaticaan voor de Twentse kwinkslag.
Sonna Krom schildert de hoofdgast live tijdens de voorstelling.
De dames van Wilminks Kweek zingen Italiaanse klassiekers.
Een filmblokje met Fellini en Rosita in Rome ontbreekt niet.

Rosita woont en werkt al ruim dertig jaar in Rome, de stad die in de jaren tachtig haar hart stal. Ze woont op een steenworp afstand van het beroemde Pantheon. Na een korte filmcarrière, waarin ze de muze werd van de beroemde filmregisseur Frederico Fellini (La Doce Vita), nam ze succesvol de pen ter hand.
In 1994 debuteerde Rosita met De laatste vrouw. Dit boek heeft Rome en Sicilië als decor en is in verschillende talen vertaald. Er volgden vele romans en ook meerdere boeken over Rome.
Julia, Vrijgevochten keizersdochter is Rosita’s nieuwste boek. In deze historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.

Broekhuis op Zondag kent dit najaar twee afleveringen. Naast het bezoek van Rosita Steenbeek op 11 september is op 13 november illustrator van kinderboeken Thé Tjong-Khing de hoofdgast.

Broekhuis op Zondag is een samenwerking van Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis.

 

‘Rosita Steenbeek neemt lezer moeiteloos mee in verhaal van slimme en nieuwsgierige vrouw’

Trouw over roman Julia