Brett Russel

Bleeding Amazonia... O Verde Do Brasil - Première

MILLENNIUM JAZZ ORCHESTRA , Joan Reinders | Lilian Vieira
Weelderige combinatie Millennium Jazz Orchestra en Lílian Vieira (Zuco 103)
do 6 okt 2022 20:00
do 6 okt 2022
20:00
 • do 6 okt 2022
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Wilminktheater, Enschede
  Pay. Zaal
  Geweest

Lílian Vieira maakt van Zuco 103 uitstapje naar het Millennium Jazz Orchestra

In het Wilminktheater vindt op donderdag 6 oktober de wereldpremière plaats van het Millennium Jazz Orchestra’s O Verde do Brasil. Jazz en Brazilië, dat is een geweldige combinatie. Het orkest krijgt vocale ondersteuning van de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lílian Vieira, bekend van Zuco 103.

In deze nieuwe cross-overproductie worden drie aspecten van Brazilië uitgelicht: de muziek, de poëzie en de natuur. Teksten van actuele Braziliaanse dichters worden van muziek voorzien met als centrale thematiek de teloorgang van het Amazone-regenwoud.

Voor de pauze wordt een statement gemaakt met Bleeding Amazonia, een gloednieuwe compositie van Joan Reinders voor jazzorkest en vocaliste, op teksten van dichter en milieuactivist Thiago de Mello (1926), die uit het Amazonegebied afkomstig is en zich al decennialang sterk maakt voor het behoud van het regenwoud. Deze vijfdelige suite verklankt uiteenlopende stemmingen en bevat een mix van traditionele Braziliaanse muziekstijlen met een grote variëteit aan ritmes en jazzy, vette big bandklanken.

Na de pauze klinken bekende en minder bekende Braziliaanse klassiekers van Antonio Carlos Jobim, Hermeto Pascoal en Milton Nasciemento, maar ook van de bekendste Zuid-Amerikaanse componist Villa-Lobos. Typisch voor diens werk is het gebruik van Braziliaanse volksmuziek. Denk aan de bossa nova, die  mede door de onlangs overleden Joao Gilberto bekend is geworden. Of de uitbundige samba.

Alle nummers zijn gearrangeerd door dirigent/componist/arrangeur Joan Reinders, die bekend staat om zijn innovatieve componeerstijl en opwindende instrumentaties.

Soliste in dit programma is de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (bekend van Zuco 103), die met haar opzwepende, majestueuze stem een prachtige timbre voortbrengt. Met haar charismatische podiumpersoonlijkheid en grote improvisatorische talent drukt zij haar stempel op de voorstelling.

De keuze voor Lílian Vieira is welgemaakt. Tegen jazzenzo.nl zegt de orkestleider: ‘’Afhankelijk van het karakter van een stuk, kies ik de bijpassende solisten. De muziekpartijen probeer ik zoveel mogelijk op hun lijf te schrijven, zodat ze solistisch kunnen excelleren. Als componist heb ik een voorliefde voor relaties tussen intervallen, ik hou ervan om echt door te componeren en onder meer gebruik te maken van polyfonie. Ik ben bijvoorbeeld gek op fuga’s.’’

‘Lílian Vieira bewijst haar klasse als zangeres van het Braziliaanse lied'

musicmeter.nl

Credits

- Orkest: Millennium Jazz Orchestra
- Zang: Lílian Vieira