Pocketopera La traviata

Nederlandse Reisopera
Speciale bewerking over transvrouw van Giuseppe Verdi's beroemde opera
vr 11 nov 2022 20:00
vr 11 nov 2022
20:00
  • vr 11 nov 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    PAY. Zaal

Speciale pocketopera beroemde opera La traviata

Hoe kun je worden wie je werkelijk bent? In deze bewerking Verdi’s bekende operaklassieker La traviatia volgen we de innerlijke zoektocht en strijd tegen vooroordelen van transvrouw Orlando/Violetta. Deze pocketversie op vrijdag 11 november in de Pay.Zaal van het Wilminktheater duurt 90 minuten en bevat alle aria's uit de oorspronkelijk opera.  

Het niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera. Regisseur Dorike van Genderen heeft een nieuw verhaal gecreëerd rond de figuur van Violetta. Zij is nu een transvrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, een van de eerste mannen die in de jaren dertig geslachtsveranderende operaties onderging.  

Net als in Giuseppe Verdi's oorspronkelijke opera uit 1853 staat een vrouw centraal die door haar omgeving niet wordt geaccepteerd, die verstoten wordt. In Verdi's tijd was Violetta een prostituee. In deze versie is Violetta een transvrouw - een vrouw gevangen in een mannenlichaam.  

Hoe kun je dan toch jezelf zijn? Hoe word je wie je werkelijk bent? Beide Violetta’s zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk. Misschien is het dankzij Verdi’s drang om de boel op scherp te zetten.

Feit is, volgens de regisseur, dat de opera La traviata gemáákt lijkt voor het transgenderdrama dat haar voor ogen stond. ‘’Het verhaal van Violetta als vrouw met een transitiegeschiedenis is voor iedereen herkenbaar’’, gelooft Van Genderen. “Op onze eigen manier zoeken we allemaal naar liefde en acceptatie.’’

- Gezongen in het Italiaans, met Nederlandse boventiteling.

‘Het is wonderbaarlijk hoe goed Van Genderens concept past bij de originele opera’

NRC ★ ★ ★ ★

Credits

- Orlando/Violetta Valéry: Aylin Sezer 
- Alfredo Germont: Anders Kampmann
- Giorgio Germont: Aleš Jenis
- Annina Valéry: Liza Lozica Vjera
- Dottore Grenvil: Alexander de Jong
- Elba Germont: Zoë ’t Hooft/Sarah Konig