Broekhuis op zondag

Hommage aan Thé Tjong-Khing
Culturele middag in De Kleine Willem boordevol verrassingen
zo 13 nov 2022 16:00
zo 13 nov 2022
16:00
  • zo 13 nov 2022
    16:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Illustrator van kinderboeken Thé Tjong-Khing in de schijnwerpers tijdens Broekhuis op Zondag

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis hebben de krachten gebundeld in een serie hommages aan culturele helden: Broekhuis op Zondag. Op zondag 13 november is Thé Tjong-Khing te gast.

Thé Tjong-Khing is in 1933 geboren in Purworedjo (Indonesië). Na het lyceum en drie jaar aan de Seni Rupa-kunstacademie in Bandung kwam hij in 1956 naar Nederland om verder te studeren. Al snel kwam hij bij Toonder Studios terecht waar hij strips tekende. Sinds 1971 werkt Khing full time als freelance illustrator van kinderboeken.

Thé Tjong-Khing won drie keer de Gouden Penseel en in 2005 de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek Waar is de taart?, een prentenboek zonder tekst; het eerste boek dat hij geheel zelf zowel schreef als tekende. In 2010 ontving hij de Mac Velthuis-prijs voor zijn oeuvre.

Op latere leeftijd is hij nog heel actief. Zo maakte hij in 2019, toen hij 86 was, het ontwerp van de eerste officiële stripmuur van Haarlem. Hij werkte ook mee aan het beschilderen van de muren.

In 2022 verscheen De gierige koning van Godfried Bomans, met geprezen illustraties van de beroemde sprookjestekenaar. Dit sprookje zal op initiatief van het Wilminktheater in 2023 in een theaterversie worden uitgevoerd. Thé Tjong-Khing zal hiervoor decors ontwerpen.

Het format van Broekhuis op Zondag is een soort van ’ode aan’. Jonge artiesten vertolken het werk van een oudere generatie, vrienden en vakgenoten halen herinneringen op en de lach is nooit ver weg. Muziek, conferences en gesprekken wisselen elkaar af.

Wie nu voor alle twee de edities van Broekhuis op Zondag kaarten bestelt, krijgt het diner achteraf erbij!

‘Thé Tjong-Khing glorieert opnieuw als geestig sprookjesverteller’

Trouw
Thé Tjong-Khing