Broekhuis op zondag

Hommage aan Thé Tjong-Khing
Magische wereld van bekroonde Chinees-Nederlandse illustrator staat centraal in De Kleine Willem
zo 13 nov 2022 16:00
zo 13 nov 2022
16:00
  • zo 13 nov 2022
    16:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Thé Tjong-Khing ondanks zijn 89 jaar nog steeds enorm productief

Hij is een van de meest bekroonde illustratoren van Nederland: Thé Tjong-Khing. En ondanks zijn 89 jaar nog steeds bijzonder productief. In de reeks eerbetonen aan culturele helden is hij zondag 13 november te gast bij Broekhuis op Zondag, in De Kleine Willem. 

We volgen zijn levensloop vanuit zijn geboorteland Indonesië, waar hij zichzelf leert tekenen. Ook raakt hij gefascineerd door de Hollywoodfilms die hij als kind ziet. Johnny Weissmuller (Tarzan) en Marilyn Monroe blijven op zijn netvlies staan en komen steeds terug in zijn werk.

Als twintiger belandt hij in Nederland, waar hij een plek verwerft in de legendarische (Marten) Toonder-Studio’s. Hier verfijnt hij de kunst van striptekenen, dankzij zijn kwaliteit om de karakters op papier te laten acteren. Beroemd worden zijn futuristisch en psychedelische stripboeken, waarmee hij internationaal aanzien (en prijzen) verwerft. 

Begin jaren tachtig besluit Thé Tjong-Khing de overstap te maken naar kinder- en jeugdliteratuur. Honderden (soms zeer duistere) boeken volgen en hij ontvangt meerdere Gouden Penselen. in 2005 wint hij de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek Waar is de taart?, een prentenboek zonder tekst. In 2010 ontvangt hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn hele oeuvre.

Ook op respectabele leeftijd blijft Thé Tjong-Khing enorm productief. In 2022 verschijnt De gierige koning van Godfried Bomans met zijn illustraties. Dit sprookje zal, op initiatief van het Wilminktheater, in 2023 in een theaterversie worden uitgevoerd. Thé Tjong-Khing zal hiervoor decors ontwerpen.

Willem Wilmink en Harry Bannink schreven eind jaren zeventig een lied voor Thé Tjong-Khing, dat we uiteraard zullen horen in De Kleine Willlem. Het publiek kan ook de favoriete muziek van de hoofdgast verwachten, vertolkt door de Broekhuis op Zondag Huisband en het achtkoppige ensemble Wilminks Kweek.

Cabaretier Nathalie Baartman zorgt voor het vaste onderdeel Kwinkslach. Uitgever Kees Schafrat vertelt over zijn intensieve samenwerking met de Haarlemse kunstenaar. En uiteraard gaan we meester-illustrator Thé Tjong-Khing aan het werk zien op het podium.   

Kortom, een middag voor alle jongeren van geest! 

Broekhuis op Zondag is een samenwerking van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis.

‘Thé Tjong-Khing glorieert als geestig sprookjesverteller’

Trouw